Ga naar de inhoud
Streed voor Schotse onafhankelijkheid

Schotse premier Nicola Sturgeon stapt op: 'Totale verrassing'

De Schotse premier Nicola Sturgeon, tijdens de bekendmaking van haar aftreden. Beeld © ANP / AFP / Editorial

De Schotse premier Nicola Sturgeon treedt af. Ze blijft voorlopig aan totdat er een opvolger is gekozen binnen haar partij, maar ze liet weten dat het tijd is om plaats te maken voor een ander.

Hoewel er kritiek is en er sprake is van onenigheid binnen Schotland en Sturgeons Schotse Nationale Partij (SNP), leek haar positie niet zwaar onder druk te staan. Bovendien is er niet één duidelijke opvolger aan te wijzen.

Volgens Verenigd Koninkrijk-correspondent Anne Saenen is het vertrek een totale verrassing, maar wijst alles erop dat het een persoonlijk besluit betreft. "Vanmorgen wist niemand hier nog iets van", zegt Saenen. "En voor veel Schotten komt haar vertrek als een schok, want Nicola Sturgeon is nog altijd ongekend populair bij haar aanhangers."

Langstzittende premier

Sturgeon is sinds 2014 de leider van Schotland en zei in haar speech trots te zijn dat ze de eerste vrouw en langstzittende premier is. 

Ze leidde de Schotten door de moeilijke jaren van de pandemie heen en naar eigen zeggen realiseert ze zich nu pas wat dat van haar gevraagd heeft. Ze is nu 'op', geeft Saenen aan.

Engelsen
Lees ook:
Engelsen blokkeren Schotse transwet, 'Schotten op politiek oorlogspad'

De Schotten stemden in 2014 in een referendum tegen onafhankelijkheid. Vlak daarna trad Sturgeon aan. Ze heeft sinds de brexit van een nieuw referendum voor onafhankelijkheid haar grootste prioriteit gemaakt. De vraag is nu dan ook hoe het verder moet met die strijd, nu Sturgeon vertrekt als premier. 

"Dat is inderdaad de grote vraag", beaamt Saenen. "Er is geen gedoodverfde opvolger voor Sturgeon - ze laat een politiek vacuüm achter. Vorig jaar hield de regering in Londen de wens om een tweede onafhankelijkheidsreferendum te houden tegen. Maar hoe dat nu verder zal lopen, is zeer de vraag."

Niet volledig uit de politiek

De premier gaf aan zichzelf de afgelopen weken te hebben afgevraagd of haar aanblijven het beste zou zijn voor 'het land, de partij en de onafhankelijkheidskwestie'. Ze kwam tot de conclusie van niet en treedt daarom terug, maar zegt niet volledig uit de politiek te stappen. 

Wel benadrukte ze dat haar aftreden geen gevolg was van politieke problemen op de korte termijn. Los van de onafhankelijkheidskwestie lag ze onlangs bijvoorbeeld overhoop met de Britse regering over een wet die het makkelijker zou moeten maken voor mensen om hun gender aan te passen. Londen gebruikte een zeldzaam veto om die wet te blokkeren, naar verluidt uit bezorgdheid over de veiligheid van vrouwen.