Ga naar de inhoud
Toch uit koers geraakt?

'Amerikanen volgden 'spionageballon' al sinds lancering in China'

Bijna de hele ballon is inmiddels uit het water gevist, inclusief de apparatuur die eronder hing. Beeld © ANP / Amerikaanse marine

Misschien was de Chinese 'spionageballon' boven de Verenigde Staten daar tóch per ongeluk terechtgekomen. Anonieme bronnen zeggen dat inlichtingendiensten in de VS de ballon al volgden sinds deze werd gelanceerd vanaf een Chinees eiland. Door 'ongebruikelijk weer' zou de ballon daarna uit koers zijn geraakt.

De hele wereld was even in de ban van een Chinese 'spionageballon' die twee weken geleden plotseling werd gesignaleerd boven Amerikaans grondgebied.

Maar wat blijkt? Deze ballon steeg op vanaf het Chinese eiland Hainan en werd al ruim een week gevolgd voordat deze de Amerikaanse grens overstak. Dat zeggen verschillende anonieme bronnen tegen The Washington Post.

Ongebruikelijke windrichting

Er wordt door analisten nu serieus rekening gehouden met het scenario dat de Chinese 'spionageballon' per ongeluk boven de VS terecht is gekomen, meldt de Amerikaanse krant. China zelf heeft altijd gezegd dat het om een weerballon ging die uit koers was geraakt.

Drie
Lees ook:
Drie neergeschoten objecten waren onschadelijk, zegt Witte Huis

Volgens de informatie van de anonieme bronnen vloog de Chinese ballon na lancering vanaf het Chinese eiland in de buurt van het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan toen het door 'ongebruikelijk weer' plotseling afdreef naar het noorden. Daarna zou de ballon over Alaska en Canada zijn gevlogen, waarna de ballon boven de Verenigde Staten werd waargenomen.

Diplomatieke rel

President Joe Biden besloot uiteindelijk de ballon neer te schieten voor de oostkust van South Carolina. Gisteren werden de laatste resten van de ballon geborgen.

Bekijk hier hoe de ballon uit de lucht werd geschoten: 

Vermeende spionageballon boven oceaan lekgeschoten: 'Oh damn!'

01:33
Pas toen de ballon niet meer boven land maar de oceaan zweefde, kon deze veilig worden neergeschoten.

Het incident leidde tot een diplomatieke rel tussen Washington en Peking. De Amerikaanse buitenlandminister annuleerde zijn bezoek aan China, terwijl de Chinese autoriteiten vonden dat Biden oververhit reageerde. Volgens The Washington Post kan dit allemaal in ieder geval ten dele het gevolg zijn van een foutje.

Andere objecten 'onschadelijk'

Sinds de ballon werd neergeschoten, haalde de Amerikaanse luchtmacht de afgelopen weken nog drie andere onbekende objecten uit de lucht. Gisteren liet het Witte Huis in een persconferentie weten dat deze 'onschadelijk' waren en vrijwel zeker géén Chinese spionageapparatuur.

Wel werd de afgelopen weken duidelijk dat China al jaren ballonnen boven de VS laat vliegen. Dat zou ook gebeurd zijn tijdens het presidentschap van Donald Trump. Intussen zegt China dat de Amerikanen ook spionageballonnen boven Chinees grondgebied laten vliegen.

Amerikanen
Lees ook:
Amerikanen vissen Chinese ballon-apparatuur uit Atlantische Oceaan