Ga naar de inhoud
'Echt heel opwindend'

Mannenpil die sperma tijdelijk verdooft: bij muizen werkt het

Beeld © Getty Images

Een anticonceptiepil voor mannen, die ervoor zorgt dat sperma tijdelijk niet kan zwemmen: het kan in de toekomst zomaar een mogelijkheid zijn. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe ze het sperma van muizen een paar uur kunnen verdoven, schrijft CNN. De volgende stap is om het te testen op – letterlijk – proefkonijnen.

Er zitten geen hormonen in de mannenpil, schrijft de BBC. Wetenschappers beschouwen dat als een voordeel, omdat er dus geen effect is op de testosteronspiegel van de gebruiker. De experimentele pil schakelt tijdelijk een bepaald eiwit uit.

Omkeer en makkelijk

'Omkeerbaar' en 'makkelijk te gebruiken' worden ook genoemd als voordelen. Het idee is dat gebruikers, mocht de mannenpil na de testfase  beschikbaar komen voor mensen, het medicijn een uur voor de seks slikken. Het werkt dan een aantal uur.

Mieren
Lees ook:
Mieren inzetten voor proeven: 'Weten niet of ze pijn ervaren'

Tijdens de studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, hield het resultaat bij de muizen ongeveer drie uur aan.

'Wat we zochten'

De BBC citeert hoogleraar Allan Pacey, verbonden aan de Universiteit van Sheffield, die zegt: "Dat het zo snel kan werken en teruggedraaid kan worden, is echt heel opwindend."

Volgens hem kan de pil, als die bij mensen net zo goed werkt als bij muizen, weleens het mannelijke anticonceptiemiddel zijn 'waar we naar op zoek waren'.