Ga naar de inhoud
Turkije en Syrië

Dodental door aardbeving opgelopen tot boven de 40.000

Mensen houden elkaar vast bij een ingestort gebouw in Hatay, Turkije. Beeld © EPA

Ruim een week na de aardbeving in het Turks-Syrisch grensgebied is het dodental opgelopen tot meer dan 40.000. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

In Turkije staat de teller inmiddels op 35.418 doden, zei president Erdogan in zijn laatste update. In Syrië worden nu zo'n 5900 doden gemeld.

'Onder de indruk' 

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft afgelopen week in Turkije meegezocht naar overlevenden van de aardbeving. De 65 leden van het team zijn daarmee gestopt en naar Spanje gevlogen voor de debriefing. "Onder de indruk van de eerste verhalen van de zwaarste maar ook succesvolste inzet in de afgelopen 20 jaar", zegt USAR-commandant Arjen Littooij. 

Honderden
Lees ook:
Honderden geredde kinderen Turkije nog niet herenigd met familie

Waar het Nederlandse team nu is, wordt niet bekendgemaakt, zodat de leden de rust krijgen om te kunnen herstellen. Ook wordt gekeken hoe het mentaal met ze gaat na alles wat ze in Turkije hebben gezien en meegemaakt. Na hun verblijf in Spanje komen de USAR-leden terug naar Nederland.

Twaalf mensen en een hond

USAR heeft in Turkije twaalf mensen en een hond gered. De werkzaamheden zijn nu overgedragen aan een ander team.

Vandaag, op de negende dag na de aardbeving, werd door reddingswerkers in Turkije nog een aantal mensen levend uit het puin gehaald. In onderstaande video is te zien hoe drie jongemannen werden gered:

Het 'wonder van de negende dag': nog drie mensen levend gevonden

01:14
Dat er nog drie mensen levend onder het puin vandaan zijn gehaald, wordt het wonder van de negende dag genoemd. De kans op overlevenden wordt steeds kleiner.

Turkse media melden dat 212 uur na de aardbevingen vandaag nog een 77-jarige vrouw onder het puin vandaan werd gehaald. De redding vond plaats in de provincie Adiyaman.

Het Turkse persbureau Anadolu meldt dat zes andere mensen na 200 uur nog zijn gered. De kans dat nu nog slachtoffers levend worden gevonden, slinkt heel snel.