Ga naar de inhoud
Geen spionage

Drie neergeschoten objecten waren onschadelijk, zegt Witte Huis

De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © AP

Drie onbekende objecten die onlangs door de Amerikanen uit de lucht zijn geschoten, vlogen zonder kwaadaardige bedoelingen. Dat zegt het Witte Huis.

Het gaat volgens het Witte Huis mogelijk om ballonnen met een onschadelijk commercieel of ander doel. Ze waren 'niet gebonden aan een buitenlandse regering' en bevatten geen spionageapparatuur. Eerder was al uitgesloten dat ze verband hielden met aliens of andere buitenaardse activiteit.

VS
Lees ook:
VS schiet voor vierde keer deze maand vliegend object uit de lucht

Het uit de lucht schieten van de objecten gebeurde nadat ruim een week geleden een Chinese ballon was neergeschoten door de VS. Die vloog boven Amerikaans grondgebied en was volgens de Amerikanen bedoeld voor spionage. De Chinezen zeggen dat het een uit koers geraakte weerballon was.

Uit oceaan gevist 

Het Amerikaanse leger heeft inmiddels een aanzienlijk deel van de apparatuur die aan de ballon hing uit de Atlantische Oceaan gevist. Hoe de ballon werd neergeschoten, zie je in deze video:

Vermeende spionageballon boven oceaan lekgeschoten: 'Oh damn!'

01:33
Aan de Amerikaanse oostkust is het moment vastgelegd waarop een vermeende Chinese spionageballon wordt getroffen door een projectiel van de luchtmacht. De ballon krimpt daarop ineen en stort in de Atlantische Oceaan.