Ga naar de inhoud
Antenne gevonden

Amerikanen vissen Chinese ballon-apparatuur uit Atlantische Oceaan

Delen van de vermeende Chinese spionageballon worden geborgen. Beeld © U.S. Navy / AP

Het Amerikaanse leger heeft een aanzienlijk deel van de apparatuur die onder een uit de lucht geschoten Chinese ballon hing uit de Atlantische Oceaan gevist. Alle sensoren en elektronica zijn volgens het ministerie van defensie gevonden en worden nu door de FBI onderzocht.

Volgens de Verenigde Staten gaat het om een spionageballon, die eerder deze maand door de Amerikanen voor de oostkust van de VS uit de lucht werd geschoten. China beweert dat het om een weerballon gaat die uit koers was geraakt.

Waarom
Lees ook:
Waarom zou China een spionageballon gebruiken als het satellieten heeft?

Vorige week gaf het Amerikaanse leger al beelden vrij van delen van de ballon die voor de kust van South Carolina geborgen werden. Nu zou onder meer een antenne van zo'n 9 tot 12 meter zijn gevonden. Dat meldt het Amerikaanse CBS News.

Drie onbekende objecten

Sinds de ballon werd neergehaald zijn er drie andere onbekende objecten uit de lucht geschoten boven Alaska, Canada en de Canadees-Amerikaanse grens. Veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis John Kirby zei tijdens een persconferentie dat dit 'uit voorzorg' is gebeurd.

Er was volgens het Witte Huis geen directe dreiging voor mensen op de grond, maar omwille van de 'veiligheid, onze belangen en het vliegverkeer' werd toch besloten de objecten neer te schieten.

VS
Lees ook:
VS schiet voor vierde keer deze maand vliegend object uit de lucht

Bij het neerschieten van het object boven Lake Huron, op de grens tussen de VS en Canada, zou afgelopen weekend zeker één raket het doel hebben gemist. Dat melden bronnen aan CNN. Het Pentagon heeft dit niet bevestigd, maar de voor het luchtruim verantwoordelijke generaal Glen VanHerck zei wel dat het 'moeilijk' was geweest om het object neer te halen vanwege de kleine afmetingen.

Wat er met de raket die het doel miste is gebeurd, is niet duidelijk. Er wordt nog gezocht naar brokstukken van de drie neergeschoten objecten, die allen kleiner dan de vermeende Chinese spionageballon zouden zijn geweest.

Bekijk ook: Zo werd de Chinese ballon boven de oceaan lekgeschoten

01:33
Aan de Amerikaanse oostkust is het moment vastgelegd waarop een vermeende Chinese spionageballon wordt getroffen door een projectiel van de luchtmacht. De ballon krimpt daarop ineen en stort in de Atlantische Oceaan.