Ga naar de inhoud
Moeizame hulpverlening

Syrië opent twee grensovergangen voor hulp slachtoffers aardbeving

Een vrachtwagen met hulpgoederen vanuit Qatar met bestemming Syrië staat stil bij de Bab al Hawa grensovergang. Beeld © ANP / AFP

Het Syrische regime opent twee extra grensovergangen met Turkije zodat de Verenigde Naties meer hulp kunnen verlenen aan de aardbevingsslachtoffers in het zwaar getroffen noordwesten van Syrië.

Voor een periode van drie maanden komen deze overgangen erbij, zegt VN-baas Antonio Guterres die blij is met het besluit. De internationale organisatie mag momenteel slechts één grensovergang gebruiken.

Enkele dagen geleden groen licht

De hulpverlening voor Syrië verloopt moeizaam doordat het rampgebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Daarnaast beschouwt het regime van president Bashar al-Assad de levering van hulp via de Syrische grens zonder haar goedkeuring als een schending van de soevereiniteit. Pas enkele dagen geleden kwam er groen licht voor de eerste hulpleveranties.

Veel landen sturen massaal hulptroepen en goederen naar Turkije. Maar in Syrië komt weinig internationale hulp aan. Dat leidt tot veel frustratie bij onder meer Salim:

Syriër Salim verloor zijn 4-jarige zoon, hij is woedend: 'Turkije krijgt alle hulp'

02:31
Salim verloor zijn 4-jarig zoontje. ''Wie helpt ons? In Turkije krijgen ze alle hulp."

De Amerikaanse regering drong er onlangs nog op aan alle mensen in nood toegang tot humanitaire hulp te verlenen, zonder uitzonderingen. De Verenigde Staten wilden met een stemming in de VN-Veiligheidsraad de levering van VN-hulp via meer grensovergangen afdwingen.

Kant-en-klaarmaaltijden

De weinige hulp die er is in Syrië komt onder meer van medewerkers van de Nederlandse hulporganisatie Dorcas. Zij delen kant-en-klaarmaaltijden en voedselpakketten uit in het gebied dat werd getroffen door de aardbevingen. Inwoners in het gebied kampen al jaren met voedseltekort en dat probleem is 'alleen nog maar groter geworden' zegt de christelijke organisatie.

Tweeduizend huishoudens krijgen warme kant-en-klaarmaaltijden en duizend huishoudens ontvangen een voedselpakket voor twee maanden. Ook verzorgt Dorcas, dat al jarenlang actief is in Syrië, dagelijks voor vijfduizend mensen een lunch. Behalve het uitdelen van voedsel, verleent de organisatie ook medische zorg en psychosociale hulp.