Ga naar de inhoud
'Versoepel de regels'

Ahmads familie is dakloos in Aleppo, maar hij kan er niet heen

Ahmad wil heel graag herenigd worden met zijn vrouw en vier kinderen. Beeld © Eigen foto

Meer dan 24 uur na de aardbeving kon de Syrische vluchteling Ahmad Haj Hamo (52) geen contact krijgen met zijn vrouw en kinderen in Aleppo. "Een hel", zo omschrijft hij zijn tijd in Nederland sinds de aardbeving hun huis verwoestte en zijn gezin dakloos werd. Vanwege zijn type verblijfsvergunning kan hij niet zomaar naar Syrië. VluchtelingenWerk Nederland wil dat dit verandert.

Zijn vrouw kreeg tijdens de aardbeving een grote steen op haar been waardoor dat brak. Tenminste, dat denken de mensen uit het tentenkamp waar het gezin nu verblijft. "Er is geen ziekenhuis waar ze naartoe kan, er zijn geen dokters. Ze krijgt geen hulp", vertelt Ahmad vanuit Nederland.

Zijn kinderen hielpen hun moeder het huis uit tijdens de aardbeving. Ahmad had geen idee hoe het zijn gezin verging. "Het was echt verschrikkelijk. Via vrienden in Nederland en Whatsappgroepen met andere vluchtelingen deelden we informatie. Ik maakte me veel zorgen, want ik kreeg geen contact met ze."

'Niet slapen van de kou'

Na meer dan 24 uur kreeg hij eindelijk een berichtje. Zijn gezin leefde nog, maar de zorgen zijn sindsdien niet minder geworden. Het gezin van Ahmad staat op straat. Het gebouw naast zijn huis is ingestort, zijn eigen huis staat er nog. Maar vanwege instortingsgevaar is het te gevaarlijk om naar binnen te gaan.

Humanitaire
Lees ook:
Humanitaire ramp dreigt in Noord-Syrië: 'Het wordt heel spannend'

In het tentenkamp op 5 kilometer van Aleppo, waar het gezin nu verblijft, is het koud. De temperaturen zijn rond het vriespunt en er zijn geen middelen om op te warmen. "Er is geen brandstof, niks. Mijn dochter vertelde me dat ze niet kan slapen van de kou."

Machteloos

Ahmad voelt zich machteloos. Vanuit Nederland kan hij weinig doen. Sinds 1,5 jaar is hij in Nederland. Een jaar eerder vluchtte hij vanwege de burgeroorlog de stad uit. Het leven in de stad staat volgens hem volledig stil na alle verwoestingen van de oorlog. "Het is niet meer leefbaar in Aleppo. Het leven van mijn kinderen staat stil."

In Nederland krijgt hij een verblijfsvergunning. Tien maanden geleden heeft hij gezinshereniging aangevraagd. Hij wacht op antwoord van de IND. "Ik kan niet terug naar Syrië en hoop heel erg dat de IND mijn verzoek snel goedkeurt zodat ik herenigd kan worden met mijn gezin."

'Maak terugreizen mogelijk'

VluchtelingenWerk Nederland wil zich inzetten voor deze groep vluchtelingen. De stichting spreekt dagelijks wanhopige Turken en Syriërs die geen contact krijgen met hun familie of vrienden, of inmiddels weten dat hun gezin is overleden of op straat rondzwerft.

Nedal
Lees ook:
Nedal graaft, op zoek naar zijn zusje en haar vier kinderen: 'Het is hopeloos'

Daarom vraagt de organisatie vandaag aan staatssecretaris Van der Burg om in specifieke schrijnende situaties tijdelijk terugreizen naar het herkomstland mogelijk te maken. Vorige week liet de IND weten coulant om te gaan met het verstrekken van een terugkeervisa voor Syriërs die naar Turkije willen reizen. "Daar zijn we blij mee", meldt VluchtenlingenWerk in een persbericht. Maar voor Turken die naar Turkije willen reizen en Syriërs met gezinsleden in nood in Syrië geldt deze coulance niet.

Reden voor afwijzing

Normaal gesproken is terugkeer naar het land van herkomst een reden om een asielverzoek af te wijzen, of een verblijfsvergunning in te trekken. Maar tijdelijke terugkeer doet in deze uitzonderlijke situatie niet af aan de geloofwaardigheid van een asielverzoek, vindt VluchtelingenWerk. "Wij vinden dat deze maatregel moet worden verbreed en dat er in deze noodsituatie meer ruimte moet zijn voor uitzonderingen."

VluchtelingenWerk krijgt ook veel vragen of de gezinsherenigingsprocedure voor gezinnen in het getroffen gebied kan worden versneld. In uitzonderlijke situaties is het al mogelijk een aanvraag te doen voor een spoedbehandeling. Maar vanwege de vele aanvragen zijn er volgens de stichting heldere criteria nodig, want het is op dit moment onduidelijk wanneer een spoedaanvraag kansrijk is.

Ahmad hoopt dat zijn aanvraag een kans maakt. "Ik kan soms niet slapen van de zorgen. Ik hoop dat mijn gezin snel veilig is."

Bekijk ook: Syriër Salim verloor zijn 4-jarige zoon, hij is woedend: 'Turkije krijgt alle hulp'

02:31
Een week na de aardbevingen in Turkije en Syrië geeft de VN toe: we hebben gefaald, er is te weinig hulp voor Syrië. "In Turkije krijgen ze alle hulp. Wat heeft dit kind gedaan? Hij lag dagen onder het puin voor we hem vonden", zegt Salim.