Ga naar de inhoud
Nauwelijks hulp

VN: aardbevingslachtoffers in Syrië in de steek gelaten

Een jongen tussen de overblijfselen van zijn ouderlijk huis in Syrië. Beeld © AFP

De aardbevingsslachtoffers in het noordwesten van Syrië worden in de steek gelaten. Dat zegt VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths.

Griffiths erkende tijdens een bezoek aan het rampgebied dat de hulp in Syrië tekort schiet. "Deze mensen hebben het gevoel dat ze zijn opgegeven", aldus Griffiths.

"Ze kijken uit naar internationale hulp die niet aankomt", zei de hulpcoördinator. Hij kondigde aan de gemaakte fouten zo snel mogelijk recht te willen zetten. 

De hulpverlening in het zwaar getroffen noordwesten van Syrië komt zeer moeizaam op gang, vooral omdat het gebied wordt gecontroleerd door verschillende rebellengroepen.

Een grensovergang open

De Verenigde Naties kunnen momenteel via slechts één grensovergang hulpgoederen van Turkije naar het door rebellen gecontroleerde deel van Syrië brengen. 

De eerste zending VN-hulpgoederen arriveerde donderdag, pas drie dagen na de aardbevingsramp. Vrijdag volgde een konvooi met 14 vrachtwagens met onder meer tenten.

Gisteren staken nog eens 22 vrachtwagens de Turks-Syrische grens over met goederen van onder meer wereldgezondheidsorganisatie WHO en het VN-kinderfonds Unicef.

Rebellen blokkeren hulp

Ondertussen blokkeren rebellen van de beweging Hayat Tahrir al-Sham (HTS) hulp die vanuit het door de Syrische regering gecontroleerde gebied komt. Een woordvoerder van de VN laat aan persbureau Reuters weten dat er 'problemen met de goedkeuring door HTS' zijn, zonder verdere details te noemen. 

Een HTS-bron vertelt aan Reuters dat de rebellen geen hulp van de Syrische regering aannemen, en wachten op hulp uit Turkije. "We zullen niet toestaan dat het regime misbruik maakt van de situatie om te laten zien dat ze helpen", aldus de bron. 

Bekijk ook: vader en zoontje na dagen herenigd

01:49
Samen bedolven, één voor één gered: vader en zoontje na dagen herenigd.