Ga naar de inhoud
Auckland op de route

Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor 'storm van de eeuw'

Inwoners van de stad Auckland proberen met zandzakken hun bezittingen te beschermen tegen het water. Beeld © Xinhua News Agency

Nieuw-Zeeland maakt zich op voor cycloon Gabrielle, een van de zwaarste stormen in het land deze eeuw. De bevolking moet rekening houden met zware windstoten en overstromingen.

De storm trekt de komende dagen over het noorden van het land. Auckland, met 1,6 miljoen inwoners de grootste stad van Nieuw-Zeeland, ligt in de baan van de storm. 

Inmiddels begint de impact van de storm al merkbaar te worden. Hoewel het hoogtepunt pas morgen wordt verwacht, zitten nu al tienduizenden huishoudens zonder stroom. Voor de noordelijke provincie Northland is de noodtoestand afgekondigd, die blijft zeven dagen van kracht. Veel vluchten en treinen zijn de komende dagen geschrapt. Ook blijven op verschillende plekken de komende dagen de scholen gesloten.

Chris Hipkins
Lees ook:
Chris Hipkins verkozen tot premier Nieuw-Zeeland

Premier Chris Hipkins heeft de bevolking opgeroepen om de weerwaarschuwingen serieus te nemen. Inwoners van Auckland wordt gevraagd om binnen te blijven. Voor wie thuis niet veilig is, zijn schuilplaatsen ingericht. 

Veel regen

Volgens de Nieuw-Zeelandse weerdienst Metservice moeten de zwaarst getroffen gebieden rekening houden met windstoten tot 140 kilometer per uur. Ook kan er de komende dagen tot 450 millimeter regen vallen. Ter vergelijking: in Nederland valt in een heel jaar gemiddeld zo'n 800 millimeter regen. 

De weervoorspellers van Weather Watch houden er rekening mee dat de storm die de komende dagen over Nieuw-Zeeland trekt een van de zwaarste van de eeuw wordt. 

Eind januari kreeg het noorden van Nieuw-Zeeland ook al te maken met zware regenval. Toen vielen bij overstromingen vier doden. 

Door die overstromingen is de grond daar nog verzadigd, waardoor nieuwe regen niet in de bodem kan worden opgenomen, aldus Leander de Wit van Buienradar. "Dit resulteert in een groter gevaar voor modderstromen en ‘flash floods’ die voorkomen als een grote hoeveelheid water niet de grond in kan en dus over land naar het laagst gelegen punt stroomt."

Bekijk ook: beelden van de overstromingen van eind januari

01:09
Eind januari werd Nieuw-Zeeland ook al geteisterd door zware regenval.