Ga naar de inhoud
Voedsel nodig

Dodental aardbeving stijgt naar ruim 33.000, VN vreest meer dan 50.000 slachtoffers

Beeld © EPA

Het dodental na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië is opgelopen tot boven de 33.000, melden de autoriteiten in het getroffen gebied. VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths zei gisteren tegen de Britse zender Sky News te verwachten dat het aantal verder zal oplopen tot boven de 50.000.

Volgens de jongste Turkse cijfers gaat het om zeker 29.605 doden in Turkije. In het Syrische grensgebied met Turkije kwamen minstens 3775 personen om het leven, volgens de laatste telling.

'Exacte schatting moeilijk'

Zeker is dat het dodental nog fors zal stijgen. Op het moment dat het officiële bevestigde dodental nog 28.000 was, zei Griffiths van de VN: "Ik denk dat het moeilijk is om een exacte schatting te maken omdat we onder het puin moeten komen, maar ik weet zeker dat het zal verdubbelen of meer."

Griffiths arriveerde gisteren in de zuidelijke Turkse stad Kahramanmaras, het epicentrum van de eerste beving, en zag daar de verwoesting die de ramp heeft aangericht.

De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat ten minste 870.000 mensen in Turkije en Syrië dringend warme maaltijden nodig hebben. Alleen al in Syrië zijn mogelijk 5,3 miljoen mensen dakloos geworden.

Tienduizenden reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden onder het puin. "Binnenkort zullen de zoek- en reddingsmensen plaatsmaken voor de humanitaire organisaties die de komende maanden moeten zorgen voor de buitengewoon hoge aantallen getroffenen", zei Griffiths op Twitter.

WHO gaat van hoger dodental uit

Volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt het aantal dodelijke slachtoffers zoals nu bekend op ruim 35.000. 

Volgens de WHO zijn in Syrië beduidend meer mensen zijn omgekomen dan eerder was vastgesteld. Zo zouden in de door rebellen gecontroleerde gebieden in het noordwesten minstens 4500 mensen om het leven zijn gekomen. In door de regering gecontroleerde regio's zou het gaan om 1400 slachtoffers. 

Bekijk ook: Chic Turks hotel vangt daklozen van de aardbeving op

01:43
Een hoteleigenaar in de Turkse badplaats Mersin stelt zijn viersterrenhotel open voor mensen die door de aardbeving dakloos zijn geworden.