Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR zal vandaag in het Turkse Hatay nog een laatste keer zoeken naar overlevenden van de aardbevingen. Dat meldt landelijk commandant Arjen Littooij van USAR.
Morgen gaat het team daar weg om later in de week in Nederland aan te komen. "Zes dagen na de aardbeving komen we in een andere fase. De kans op overleven is zeer gering", meldt USAR. "Dat betekent dat er andere hulp nodig is. Na vandaag zit ons werk er na zeer intensieve dagen op. We dragen het over aan andere teams."
Volgens USAR komen nog steeds nieuwe teams aan in Turkije, waardoor de werkzaamheden 'met een gerust hart' kunnen worden overgedragen. Het team meldt dat de reddingswerkers na zes dagen zoeken steeds meer fysiek en mentaal vermoeid raken.
"Gelukkig zijn er nieuwe, verse krachten in het gebied aanwezig. Meerdere reddingsteams zijn net aangekomen en kunnen de zoektocht naar overlevenden voortzetten. Daarom is besloten om zondag de laatste zoektocht in te zetten en het kamp af te breken."
Donderdag in Eindhoven
De reddingswerkers reizen daarna vanaf het basiskamp naar het militair vliegveld in Adana. Daarna vliegen ze naar een onbekende locatie om te herstellen van deze 'emotionele achtbaan' en de vele dagen bijna onafgebroken zoek- en reddingsacties met weinig rustmomenten. Donderdag landt het team op Vliegbasis Eindhoven.
Sinds ze in Turkije zijn, hebben de Nederlanders twaalf mensen en een hond gered. Vrijdag wist het team nog een 8-jarige jongen levend onder het puin vandaan te halen, 106 uur na de aardbevingen.

Ook andere reddingsteams staken hun werk. Het Duitse en Oostenrijkse team deden dat vanwege de veiligheid. Het team uit Oostenrijk ging wel verder nadat het bescherming kreeg. De sfeer in het getroffen gebied in Turkije wordt zes dagen na de verwoestende aardbevingen grimmiger.
Het dodental van de ramp is inmiddels tot boven de 28.000 gestegen. Volgens de Turkse vicepresident vielen in Turkije 24.617 doden. In Syrië staat het dodental op ruim 3500.
800 doden in dorpje
Het Turkse Şekeroba is hard getroffen door de aardbeving. In het dorpje met 8000 inwoners zijn 800 mensen overleden. Correspondent Olaf Koens ziet hoe de dorpsgenoten omgaan met het grote verlies:
800 mensen uit één Turks dorp overleden: Şekeroba is keihard getroffen
