Ga naar de inhoud
Paspoort-toerisme

Duizenden zwangere Russen vliegen naar Argentinië voor paspoort kind

Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images

Er komen verdacht veel (hoog)zwangere toeristen uit Rusland naar Argentinië. In de afgelopen drie maanden waren het er al meer dan 5800. Het vermoeden is dat ze uit zijn op een Argentijns paspoort voor hun kinderen.

In de afgelopen drie maanden kwamen 5819 zwangere vrouwen uit Rusland aan. Afgelopen donderdag zaten er 33 op één vlucht van Ethiopian Airlines. "De aantallen zijn elke dag groot", zegt Florencia Carignano, de persoon die verantwoordelijk is voor migratie in Argentinië. "Ze zijn vaak 32, 33 of 34 weken zwanger."

Deze week werd zes vrouwen de toegang tot Argentinië ontzegd. Grenswachten geloofden niets van het verhaal dat ze als toerist het land in wilden. Een aantal van hen heeft daarop een rechtszaak aangespannen. "Deze vrouwen hebben niets fout gedaan, ze hebben geen wet overtreden", zegt hun advocaat.

Russische
Lees ook:
Russische media: Promes bezig met aanvraag Russisch paspoort

Iedereen die wordt geboren in Argentinië is automatisch staatsburger van dat land. Bovendien is het voor de ouders makkelijker om een paspoort te krijgen. Een gegeven dat wordt gebruikt door hoogzwangere Russen, zo denken ze in het Zuid-Amerikaanse land.

Misbruik van oorlog

Waarschijnlijk heeft de oorlog in Oekraïne ermee te maken dat de Russen een Argentijns paspoort willen bemachtigen. Mensen met een Russisch paspoort zijn op veel plaatsen niet meer welkom. Een Argentijns paspoort geeft visumvrij toegang tot 171 landen.

Het lijkt erop dat er een organisatie achter het paspoort-toerisme zit. BBC News zag een Russische site die de reizen aanbiedt. Prijzen beginnen bij 5000 dollar en lopen op tot meer dan 15.000 dollar. "Mensen worden afgezet door deze bedrijven. Er wordt misbruik gemaakt van de oorlog", zegt Carignano.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update