De sfeer in het getroffen gebied in Turkije wordt zes dagen na de verwoestende aardbevingen grimmiger. Er komen meldingen uit het rampgebied over confrontaties tussen gewapende plunderaars en de politie, waarbij geschoten zou zijn.
Oostenrijkse en Duitse hulptroepen besloten vandaag zich terug te trekken in verband met de veiligheid. Oostenrijk heeft de reddingsoperatie inmiddels hervat, omdat het team bescherming krijgt. De situatie is gespannen, vertelt correspondent Olaf Koens.
De reddingswerkers wijzen op de toenemende agressie in Turkije, meldt persbureau ANP. Ook Duitse media, waaronder Der Spiegel, melden dat de hulptroepen uit Duitsland en Oostenrijk hun reddingsoperaties hebben opgeschort.
Hatay
De teams opereren net als het Nederlandse reddingsteam USAR vanuit een basiskamp in de Turkse provincie Hatay, een van de zwaarst getroffen gebieden in Turkije. Het Nederlandse team blijft voorlopig nog wel zoeken naar overlevenden.
"We merken wel dat de sfeer op straat verandert", laat Jop Heinen van het Nederlandse team aan het ANP weten. "We merken dat de aanwezigheid van een tolk bij iedere reddingsgroep echt van grote meerwaarde is om de situatie te duiden", vervolgt Heinen.
'Ravage is gigantisch'
In Hatay is de situatie inderdaad erg gespannen, bevestigt correspondent Olaf Koens. Hij is op dit moment in Antakya, de hoofdstad van de provincie Hatay. Het is echt wel even schrikken, bekent hij. "Echt andere koek dan de plekken in Turkije waar ik deze week eerder ben geweest."
"De ravage is hier gigantisch. Het leger patrouilleert hier, er is een grote politiemacht op de been. Er leven natuurlijk ontzettend veel mensen op straat, er zijn hier heel veel vluchtelingen", vertelt Koens.
"Ik weet dat een aantal reddingsoperaties is gestaakt vanwege spanningen. Die ontstaan als mensen zich hier met die operaties gaan bemoeien. Dat heb ik eerder ook gezien", zegt Koens.
"Familieleden willen erbij zijn en mogen dat vaak ook, maar anderen moeten op afstand worden gehouden. Een reddingsteam kan dat niet zelf doen, daar heb je dan weer politie voor nodig", legt hij uit. "Maar de politie is niet overal en het zijn soms eenheden uit andere delen van Turkije die niet goed weten wat ze hier moeten doen."
Koens ziet berichten voorbijkomen over plunderingen en schietpartijen. "Kortom, het wordt grimmiger hier in Antakya. Misschien is dat ook niet zo gek, omdat de schaal hier zo groot is: het is een grote stad en er is echt ontzettend veel verwoesting."

Plunderaars worden aangepakt
De Turkse overheid gaat actie ondernemen tegen personen die betrokken zijn bij plunderingen en andere misdaden in de door aardbevingen getroffen gebieden. Dat zei de Turkse president Erdogan tijdens een bezoek aan het rampgebied.
Het optreden van de Turkse overheid hoort bij de noodtoestand die door de president is uitgeroepen. "Mensen die vanaf nu betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen moeten weten dat de staat hen stevig zal aanpakken", zei de president.
Honderdduizenden gebouwen
Volgens hem zijn honderdduizenden gebouwen in het rampgebied onbewoonbaar geworden. Autoriteiten zouden binnen enkele weken willen beginnen met de wederopbouw van de getroffen steden.