Ga naar de inhoud
Onder het puin

Nedal vreesde er al voor: gezin zus omgekomen bij aardbevingen in Syrië

Vanaf linksboven met de klok mee: Ahmad (17), Ajouad (11), Wajed (9) en Tulien (4) Beeld © RTL Nieuws

Hopeloos, noemde Nedal uit Syrië de situatie in Jindires afgelopen dinsdag tegen RTL Nieuws. Toen, één dag na de verwoestende aardbevingen, zocht hij tussen het puin naar zijn zus Manal (38) en haar vier kinderen Ahmad (17), Ajouad (11), Wajed (9) en Tulien (4). Ze blijken alle vijf om het leven te zijn gekomen.

"Het is een nachtmerrie", zegt Nedal. "De avond voor de aardbeving was ik nog bij hen op bezoek. We zaten gezellig bij de kachel. Mijn nichtje Wajed omhelsde mij en vroeg mij om bij hen te blijven slapen, maar dat kon ik niet. Ik moest naar mijn gezin."

Ruw wakker geschud

Nedal ging elk weekend bij het gezin van zijn zus Manal op bezoek, sinds haar echtgenoot drie jaar geleden in de oorlog om het leven kwam. "Sindsdien reed ik iedere week 60 kilometer naar Jindires om te kijken of ze iets nodig hadden."

Maandagochtend was Nedal alweer thuis, toen hij door de aardbeving ruw wakker werd geschud. "Het duurde even voordat ik doorhad wat er gebeurde. Ik keek eerst of mijn gezin in orde was." Zijn vrouw en vier kinderen waren al wakker. "Ik zag angst en verbijstering in hun ogen."

Meerdere keren probeerde hij zijn zusje te bellen, maar ze was onbereikbaar. Ook zijn oudste neefje Ahmed kon hij niet bereiken. "Op dat moment werd ik overmand door angst."

Via iemand uit de directe nabijheid van zijn zusje hoorde hij dat veel gebouwen in haar straat waren ingestort. Dus sprong Nedal in de auto en reed hij samen met andere familieleden richting Jindires. "We hebben snel al het gereedschap verzameld dat van nut zou kunnen zijn, zoals drilboren, hamers en scheppen."

De straat waar hij enkele uren eerder nog op bezoek was, bleek veranderd in een grote puinhoop. "Ik had niet de kans om te bevatten wat er was gebeurd, want we moesten direct beginnen met graven."

Het wooncomplex van zijn zus had Nedal snel gevonden. Samen met andere familieleden groef hij twee dagen achter elkaar. Maar het was bijna niet te doen met het gereedschap dat ze hadden. Pas op de derde dag arriveerde een reddingsteam van de Witte Helmen met een grote graafmachine.

Binnen enkele uren werd het eerste lichaam geborgen. Het was van Ajouad. Daarna werden Wajed, Tulien en Manal gevonden. "Mijn wereld stortte in toen ik ze naast elkaar zag liggen." Enkele uren later werd ook Ahmad gevonden.

De vijf lichamen werden de volgende dag in Taftanaz begraven. Toen drong het verdriet tot Nedal door.

Hij zal het gezin van zijn zusje nooit meer zien. Hij kan nooit meer bij hen op bezoek. Nooit meer bij de kachel met zijn neefjes en nichtjes.

"Het is voorbij. Nu heb ik tijd om deze ellende te verwerken", zegt hij. "Het is de wil van God," voegt hij toe.

Ibrahim komt ook uit Jindires, de stad die zwaar getroffen is door de aardbeving. Hij heeft zeven familieleden verloren. In deze video vertelt hij daarover:

Ibrahim in Syrië verloor 7 familieleden: 'Deze lijkzak is voor mijn broer'

01:47
Ibrahim kijkt naar de plek waar vorige week nog zijn huis stond. Nu is alleen nog een ruïne over. De stad Jindires in het noorden van Syrië is zwaar getroffen door de aardbeving. Honderden mensen zijn gedood, onder wie zeven familieleden van Ibrahim.
Witte
Lees ook:
Witte Helmen enige hoop voor slachtoffers aardbeving Syrië