Ga naar de inhoud
Massale vrijlating

'Zelden vertoond': Nicaragua stuurt bijna alle politieke gevangenen naar VS

De Nicaraguaanse dictator Daniel Ortega. Beeld © ANP

Het regime in Nicaragua heeft het grootste deel van de politieke gevangenen vrijgelaten. 222 mensen die onder erbarmelijke omstandigheden vastzaten, zijn naar de Verenigde Staten gevlogen. Het wordt gezien als een poging van het land om zijn imago op te poetsen.

"Het is vooral goed nieuws voor de gevangenen zelf", zegt een Nederlander die regelmatig in Nicaragua komt. Om veiligheidsredenen blijft hij anoniem. "De omstandigheden waaronder ze vastzaten, waren te gek voor woorden."

Angst
Lees ook:
Angst regeert in dictatoriaal Nicaragua: 'Niemand vertrouwt elkaar'

Gevangenen krijgen geen toegang tot literatuur, worden gemarteld en soms maandenlang opgesloten in isoleercellen. "Je wordt er langzaam gek."

Volgens officiële tellingen zaten in Nicaragua tot vandaag 245 politieke tegenstanders vast. Van journalisten tot presidentskandidaten: iedereen die kritiek had op het regime van Daniel Ortega, kon worden opgesloten wegens hoogverraad.

'Dubbel gevoel'

Nu is dus ineens een enorm deel vrijgelaten. Maar in eigen land mogen ze niet meer blijven: de Verenigde Staten hebben de gevangenen per vliegtuig opgehaald. Een voormalige Nicaraguaanse ambassadeur in de VS noemt de vrijlating 'zelden vertoond'.

Toch is onder Nicaraguanen met een dubbel gevoel gereageerd op de vrijlating, zegt de Nederlander. "Enerzijds euforisch, maar ook realistisch. Alle mensen die nog een opstand tegen het regime zouden kunnen aanwakkeren, worden zo het land uitgeknikkerd. Een effectieve manier om een land het zwijgen op te leggen."

Nicaragua
Lees ook:
Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland vanwege 'neokolonialisme'

Volgens hem moeten Westerse landen ervoor waken de druk op dictator Ortega niet te verlichten. Die zou met de vrijlating vooral zijn internationaal zwakke imago willen oppoetsen. "De dictatuur blijft overeind."

Welke gevangenen precies vast blijven zitten, moet nog blijken. Voor vrijlating zou de voorwaarde zijn gesteld de Nicaraguaanse identiteit op te geven. Enkele prominente oppositieleden zouden dat hebben geweigerd. Zij blijven dus vastzitten.