Ga naar de inhoud
'Slecht opgeruimd'

Biden over gevonden documenten: 'Papierwerk uit jaren zeventig'

De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld © ANP / AP

De geheime documenten die in de afgelopen maanden werden gevonden in een oud kantoor en de woning van Joe Biden zijn volgens de president absoluut niet noemenswaardig. Het gaat om 'verdwaald papierwerk uit de jaren zeventig', zegt Biden. Dat zou daar zijn blijven liggen omdat zijn medewerkers 'niet goed hebben opgeruimd'.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat gisteravond in een interview met de publieke omroep PBS.

'Er kan iets anders bij zitten'

"Voor zover ik weet, zijn het soort dingen dat ze meegenomen hebben dingen die uit 1974 komen, verdwaalde papieren", zei Biden. "Er kan iets anders bij zitten, ik weet het niet", zei hij daar wel meteen achteraan.

Dat de documenten waren achtergebleven, was volgens hem de schuld van de medewerkers die zijn oude werkplekken moesten opruimen. "Ze hebben hun werk niet goed gedaan", zei de president.

Biden
Lees ook:
Biden door Republikeinen uitgejoeld tijdens jaarlijkse 'toespraak vol overwinningen'

De documenten werden gevonden in een kantoor in Washington dat Biden gebruikte voordat hij president werd en in een huis van hem in Wilmington, in de staat Delaware. Volgens zijn advocaten ging het om materiaal uit zowel de tijd dat Biden vicepresident was (2009-2017), als uit de jaren dat hij namens Delaware in de Senaat zat (1973-2009).

Justitie onderzoekt de zaak

Het ministerie van Justitie onderzoekt de omgang van Biden met vertrouwelijke documenten. Bidens advocaten hadden hem geadviseerd in het interview niets over het onderwerp te zeggen om dat onderzoek niet te beïnvloeden.

Onlangs zijn ook geheime documenten opgedoken bij voormalig vicepresident Mike Pence. De FBI deed vorig jaar een inval bij oud-president Donald Trump om geheime regeringsdocumenten veilig te stellen.

Woning
Lees ook:
Woning president Biden 12 uur lang doorzocht: meer geheime documenten gevonden