Ga naar de inhoud
Blijft maar oplopen

Dodental stijgt tot ruim 15.000 tijdens derde nacht na bevingen

Hulpverleners afgelopen nacht in Kahramanmaraş, het epicentrum van de eerste beving. Beeld © ANP / AFP

Het dodental in Turkije en Syrië is zo'n 72 uur na de eerste zware aardbeving gestegen tot 15.383. Vannacht meldden de autoriteiten in Turkije 12.391 aardbevingsslachtoffers, in Syrië is het aantal doden opgelopen tot 2992.

Het aantal doden na de aardbevingen die het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië maandagochtend troffen, is in de afgelopen dagen snel opgelopen.

Lichamen gevonden 

Vannacht meldde de Turkse rampenautoriteit AFAD, die de hulpdiensten coördineert, 12.391 doden. Het aantal gewonden is in Turkije intussen opgelopen tot 62.914.

Eerder op de dag sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog van ruim 9000 doden. Meer over wat Erdogan zei over zijn crisisaanpak lees je in het liveblog, waar we alle laatste ontwikkelingen bijhouden.

Zo
Lees ook:
Zo gaat het Nederlandse reddingsteam te werk in Turkije

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei in de eerste uren na de ramp meteen al dat het dodental mogelijk zou kunnen stijgen tot 20.000. Experts vrezen volgens The Guardian dat het nog verder op kan lopen, omdat er nog gezocht wordt naar lichamen in honderden ingestorte gebouwen.

Dat de kans op overlevenden steeds kleiner wordt, legde correspondent Olaf Koens gisteren vanuit het rampgebied uit:

Veel hoop is er niet in de chaos: vijf vragen aan Olaf Koens in rampgebied

03:14
Olaf Koens is in Kahramanmaraş, een stad in Turkije die zwaar is getroffen door de aardbeving in het gebied. In deze video beantwoordt hij vijf vragen over de ramp en de situatie daar.

Informatie uit Syrië

De cijfers die intussen over het aantal doden uit Syrië komen, zijn minder betrouwbaar. Een deel van het rampgebied is in handen van rebellen. Daar melden de Witte Helmen, een vrijwilligersorganisatie, 1730 doden.

In andere delen van het getroffen gebied in het door oorlog verscheurde land meldt de regering van president Assad 1262 doden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt intussen nog meer, namelijk 3508 doden in heel Syrië.

Dodental
Volg hier ons liveblog:
Dodental aardbevingen meer dan 20.000, twee vermiste Nederlanders levend gevonden