Ga naar de inhoud
Na bezoek Zelenski

Britten gaan Oekraïense piloten vliegles geven, straaljagers 'nog niet van tafel'

De Oekraïense president Zelenski met de Britse premier Sunak. Beeld © ANP / AFP

Groot-Brittannië gaat Oekraïense piloten leren gevechtsvliegtuigen van de NAVO te besturen. De Britse premier Rishi Sunak noemde dat een 'eerste stap', maar zei verder niet wat hij daarmee bedoelde. Hij zei wel dat de levering van straaljagers aan Oekraïne 'nog niet van de tafel is'.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski bezocht de Britse premier Rishi Sunak gisteren in Engeland. Hij drong er daar bij Britse politici op aan om Oekraïne straaljagers te leveren. Die wens heeft de president al veel langer, maar westerse landen weigeren omdat ze vrezen dat de oorlog hierdoor kan escaleren. 

'Zo snel mogelijk'

"Wij hebben vrijheid, geef ons vleugels om die te beschermen", was Zelenski's boodschap in het parlement. Hij kreeg de verzekering dat Londen er alles aan wil doen om Oekraïense piloten 'zo snel mogelijk op te leiden'. De huidige trainingsperiode voor Britse piloten is ongeveer vijf jaar.

De Britse regering zegt 'op lange termijn' te overwegen om gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen. Het ministerie van Defensie in Londen onderzoekt welke toestellen dat zouden kunnen zijn.

'Vliegtuig kunnen besturen'

Over de training die nu aan de Oekraïense piloten gegeven gaat worden, zei Sunak: "We moeten ervoor zorgen dat ze de vliegtuigen kunnen besturen die ze potentieel in de toekomst kunnen gaan gebruiken".

Niet
Lees ook:
Niet alleen tanks, Oekraïne wil ook westerse gevechtsvliegtuigen

De Russische ambassade in Londen waarschuwde meteen daarna dat 'de levering van Britse gevechtsvliegtuigen militaire en politieke gevolgen zou hebben voor het hele Europese continent en de hele wereld'.

Door naar Frankrijk en Brussel

Na zijn bezoek aan Londen, waar Zelenski ook koning Charles ontmoette, reisde hij gisteravond door naar Frankrijk. Daar heeft hij gisteravond in Parijs opnieuw om moderne straaljagers gevraagd.

"We hebben heel weinig tijd", zei Zelenski tegen de Fransen. "Hoe eerder wij zware lange afstandswapens krijgen en onze piloten moderne vliegtuigen, des te sneller is het afgelopen met deze Russische agressie."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne bedankt Nederland voor vriendschap met gelikt filmpje

Zelenski is in Parijs voor een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Frankrijk en Duitsland kunnen de 'game changers' zijn in de oorlog tegen Rusland, zei Zelenski op een gezamenlijke persconferentie.

Vandaag reist Zelenski met Macron en Scholz naar Brussel om een Europese top bij te wonen en het Europees Parlement toe te spreken.

Bekijk ook: deze vrouwen vluchtten vroeger voor nazi's, nu voor Russen

01:47
De Joodse Oekraïners Alla en Susanne, ooit gevlucht voor de nazi's, worden nu opgevangen in Duitsland. Maar ze willen graag terug.