Ga naar de inhoud
Baby van 20 dagen oud

Wonderlijke reddingen: baby's en kinderen ook nu nog levend vanonder puin gehaald

De baby van vermoedelijk 20 dagen oud die werd gered in Hatay Beeld © Rex/Shutterstock

Naast de ontelbare tragische berichten die er vanuit Turkije en Syrië naar buiten komen, zijn er ook lichtpuntjes. Want zelfs vandaag, tientallen uren na de beving, worden nog kinderen levend onder het puin vandaan gehaald. Zoals in Hatay, waar een pasgeboren baby vanmiddag is teruggevonden.

Op foto's en een filmpje is te zien hoe de baby, vermoedelijk 20 dagen oud, na 59 uur onder het puin vandaan wordt gehaald. De baby werd direct medisch onderzocht en met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Volgens de reddingswerkers zou de baby naar omstandigheden in goede gezondheid verkeren. De moeder zou nog onder het puin liggen, naar haar wordt nog gezocht.

Eenzelfde soort bericht een uur eerder: volgens Turkse media werd na 57 uur een vier maanden oud meisje genaamd Ayse onder het puin vandaan gehaald. De reddingswerkers klommen in een gat tussen ingestorte muren, wikkelden de baby in een deken en tilden haar eruit.

Ze probeerden het kind, dat hoorbaar snikte, te kalmeren. Ook hier zijn de ouders nog niet gered, de zoektocht naar hen gaat verder.

Weer wat eerder, na zo'n 55 uur, werd in Kahramanmaraş het 1-jarige meisje Masal levend onder het puin vandaan gehaald. Het gezicht van het meisje was wit van het stof, maar ze zou in relatief goede gezondheid zijn. De moeder, die daarna werd gered, zou de reddingswerkers hebben verteld dat ze Masal in leven kon houden door haar tussen de brokstukken door borstvoeding te geven.

Hereniging na 55 uur

De vader van het meisje zou volgens de Turkse krant Yeni Şafak op de dag van de aardbeving zelf al onder het puin vandaan zijn gekomen. Hij bleef 55 uur bij het puin wachten tot reddingswerkers zijn vrouw en kind konden bevrijden. De vader was enorm opgelucht en emotioneel toen hij zijn dochter eindelijk weer in de armen kon sluiten.

Nog eerder op de dag, 52 uur na de beving, was er ook goed nieuws: toen kon de 8-jarige Yigit Cakmak bevrijd worden in Hatay. Een foto van Yigit, die met tranen over zijn wangen toch juicht van blijdschap, gaat inmiddels de wereld over.

De VN-kinderorganisatie Unicef sprak gisteren haar zorgen uit om de duizenden kinderen in het getroffen gebied in Turkije en Syrië. Die hebben zo snel mogelijk hulp nodig.

"Dat de eerste aardbeving zo vroeg in de ochtend plaatsvond, toen veel kinderen nog sliepen, maakt de situatie nog ernstiger. Veel huizen zijn verwoest, waardoor gezinnen dakloos zijn geworden en blootgesteld zijn geraakt aan temperaturen die regelmatig dalen onder het vriespuntl", zei Suzanne Laszlo, de directeur van Unicef.

Bekijk ook: Zelfs 70 uur na ramp nog levenden onder puin vandaan gehaald

01:10
Ruim drie dagen na de aardbeving in Syrië en Turkije worden nog steeds mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Het dodental van de aardbeving is inmiddels opgelopen tot ruim 15.000.