Ga naar de inhoud
Reddingsacties gaande

Zeker 11.000 doden door aardbevingen Turkije en Syrië

Twee radeloze vrouwen in het Turkse Elbistan. Beeld © Sedat Suna

In Turkije en Syrië zijn zeker 11.000 mensen omgekomen door de zware aardbevingen van maandag. Volgens de jongste cijfers zijn in Turkije minstens 8574 doden gevallen en in Syrië 2530. Het aantal slachtoffers loopt naar verwachting nog op.

Door de aardbeving stortte veel gebouwen in. Omdat de schok op de vroege ochtend gebeurde, lagen de meeste mensen nog te slapen. Ze hadden geen schijn van kans toen hun woningen het begaven onder het schudden van de aarde. 

Op beelden die kort na de aardbeving werden gemaakt, is goed te zien wat een verwoesting de natuurramp heeft aangericht:

Eerste beelden ravage na aardbeving in Turkije en Syrië

01:08
In zowel Turkije als Syrië hebben de aardbevingen totale verwoesting achtergelaten.

Maar er is ook hoop. Vandaag, op de derde dag na de beving, worden nog steeds mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Reddingsacties

Zo werd volgens persbureau AFP in het noorden van Syrië een pasgeboren baby gered. Het kindje, dat nog vastzat met de navelstreng, werd levend uit het puin gehaald. De moeder stierf tijdens de aardbeving.

Vanuit Nederland is het zoek- en reddingsteam USAR aanwezig in Turkije. Het team heeft acht reddingshonden bij zich, die levende mensen onder het puin kunnen ruiken. Tot nu toe hebben de Nederlanders acht mensen kunnen redden.

Nedal
Lees ook:
Nedal graaft, op zoek naar zijn zusje en haar vier kinderen: 'Het is hopeloos'

Het zuidoosten van Turkije werd maandagochtend vroeg getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later maandagochtend vond een tweede aardbeving plaats, ook waren er meerdere naschokken.