Ga naar de inhoud
159 mensen dood door verdrukking

Zuid-Koreaanse minister afgezet om halloweendrama in Seoel

Nabestaanden met foto's van hun dierbaren tijdens een herdenking van het halloweendrama 4 februari. Beeld © REX by Shutterstock

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft ingestemd met de afzetting van binnenlandminister Lee Sang-min vanwege de dodelijke verdrukking vorig jaar in Seoel, schrijft het persbureau Yonhap. In oktober kwamen in een extreem drukke uitgaanswijk 159 halloweenvierders om het leven.

Het is voor het eerst in de Zuid-Koreaanse geschiedenis dat een lid van het kabinet wordt afgezet, schrijft het persbureau. De procedure werd eerder wel opgestart tegen twee presidenten, van wie één ook daadwerkelijk werd weggestuurd. De minister is volgens Yonhap vooralsnog alleen geschorst, omdat het Grondwettelijke Hof het laatste woord heeft.

Gebrek aan voorbereiding

Drie oppositiepartijen kwamen deze week met de motie tegen Lee, die over de veiligheidsdiensten gaat. Zij houden hem verantwoordelijk voor de reactie van de overheid op het halloweendrama. De politie zei in januari na maandenlang onderzoek dat een gebrek aan voorbereidingen en een ontoereikende reactie de belangrijkste redenen voor de verdrukking waren.

Politie
Lees ook:
Politie Seoel kreeg vier uur voor halloweendrama al eerste melding: 'Jullie moeten ingrijpen'

Het drama speelde zich 29 oktober af in de populaire uitgaanswijk Itaewon. Naar schatting waren tienduizenden mensen samengekomen in de wijk voor de halloweenfestiviteiten, de eerste sinds Zuid-Korea in september de mondmaskerplicht ophief.

Op een bepaald moment hoopte een enorme mensenmassa zich op in een paar smalle straatjes met cafés en bars. Er was paniek en feestvierders raakten in de verdrukking, met meer dan honderd doden als gevolg. Op beelden die rondgingen op sociale media was te zien hoe de straten uitpuilden met een feestende menigte:

In beeld: paniek tijdens Halloweenfeest Seoel

00:39
Op de beelden is te zien dat de straten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad overvol zijn terwijl paniek uitbreekt. Mensen raken daardoor in de verdrukking.

Slachtoffers werden op straat gereanimeerd. President Yoon Suk-yeoleen noemde het destijds 'een ramp die nooit had mogen plaatsvinden'.

Lee bood kort na de verdrukking zijn excuses aan voor de tragedie. Hij beloofde toen dat de regering alles in het werk zal stellen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Amsterdamse
Lees ook:
Amsterdamse Chireny (24) overleefde halloweendrama Seoel: 'Veel geluk gehad'