Ga naar de inhoud
Hartverscheurend

Foto van vader die hand omgekomen dochter (15) vasthoudt gaat wereld over

Mesut Hançer bij het lichaam van zijn 15-jarige dochter Irmak in Kahramanmaraş. Beeld © ANP / AFP / Adem Altan

Eén beeld dat gemaakt werd in de nasleep van de verwoestende aardbevingen op de Turks-Syrische grens gaat de hele wereld over. Te zien is hoe een vader de hand van zijn omgekomen dochter (15) vasthoudt. Zij ligt op haar bed onder het puin bedolven.

Het
UPDATE:
Het verhaal achter de foto die niemand onberoerd liet: 'Urenlang hield hij haar hand vast'

De hartverscheurende foto werd gemaakt door een AFP-fotograaf in de Turkse provincie Kahramanmaraş, het epicentrum van de eerste zware beving met een kracht van 7,8.

'Tragisch en schrijnend'

De Turkse Mesut Hancer zit ineengedoken op het puin en houdt een hand vast die uitsteekt vanonder een grote betonnen plaat. Het gaat volgens persbureau AFP om zijn dochter, de 15-jarige Irmak.

Zij ligt op haar bed onder het beton en gebroken bakstenen die ooit een appartementencomplex waren.

"Zo ongelooflijk hartverscheurend", schrijft de Britse journalist Piers Morgan over de foto. Een 'tragisch en schrijnend beeld', kopt The New York Post bij de foto van Hancer en zijn dochter. "Dit benadrukt de wanhoop door de aardbevingen", schrijft de Britse krant The Guardian over de foto.

Dodental kan verachtvoudigen

Enkele uren na de eerste aardbeving volgde even verderop een beving met een kracht van 7,7. Het dodental werd vannacht bijgesteld naar ruim 7800, de vrees is dat dit nog veel verder stijgt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde begin deze week dat het nog kan verachtvoudigen tot wel 20.000.

Elders in de provincie Kahramanmaraş zijn volgens The Guardian gisteren twee kinderen levend uit het puin gehaald. Dat gebeurde nadat reddingswerkers iedereen vroegen stil te blijven, zodat ze konden horen waar de overlevenden vastzaten. Even later werd een van de kinderen op een brancard door de sneeuw weggedragen.

Nederlands
Volg hier ons liveblog:
Nederlands reddingsteam haalt elf mensen levend uit puin

Over de grens, in Syrië, werd volgens Associated Press een dood meisje weggedragen nadat zij door haar vader uit het puin was gehaald. Dat gebeurde nadat een gebouw met twee verdiepingen was ingestort.

Nog vast aan navelstreng

Bij een andere reddingsactie in het noorden van Syrië is volgens persbureau AFP een pasgeboren baby gered. Het kindje, dat nog vastzat met de navelstreng, werd levend uit het puin gehaald. De moeder stierf tijdens de aardbeving.

Bekijk ook: reddingsoperatie is een 'race tegen de klok'

01:19
Correspondent Olaf Koens is in het rampgebied en ziet daar hoe mensen uit het puin worden gehaald. Maar voor hoe lang nog?