Ga naar de inhoud
Meisje zwaar verwaarloosd

Ouders schuldig aan dood Britse Kaylea (16) door obesitas

De 16-jarige Kaylea Titford Beeld © ANP

Een opmerkelijke, maar vooral tragische rechtszaak in de rechtbank van Groot-Brittannië vandaag. Daar werd de vader van de 16-jarige gehandicapte Kaylea Titford schuldig bevonden aan dood door schuld. Hij zou, net als zijn vrouw, hun dochter zwaar verwaarloosd hebben tijdens de lockdown, waarna ze overleed aan de gevolgen van obesitas.

De 16-jarige Kaylea Titford stierf in oktober 2020 in haar huis in de Britse stad Newtown. Ze werd in haar bed gevonden door ambulancepersoneel, liggend in zwaar vervuilde kleding en een smerig bed. Op het lichaam van Kaylea zaten – bleek later uit onderzoek – al zeker 48 uur maden. Vermoedelijk kwamen die af op de vele doorligplekken die het meisje had: ze lag al zeker zes maanden thuis in bed.

Zwaar verwaarloosd

Dat kwam, oordeelt de rechter nu, door zware verwaarlozing door haar ouders, schrijven verschillende Britse media. "Ze leefde in omstandigheden die ongeschikt waren voor welk wezen dan ook", sprak de officier van justitie.

Kaylea leed aan spina bifida, ook wel open rug genoemd, en hydrocephalus, wat ook wel waterhoofd wordt genoemd. Maar daar kon de tiener vóór de coronaperiode goed mee overweg. Zo was ze erg goed in rolstoelbasketbal en werd er zelfs een toekomst als paralympiër voor haar voorspeld.

Een
Lees ook:
Een maagverkleining voor kinderen met obesitas: straks ook in Nederland?

Maar toen corona toesloeg en Kaylea samen met haar vijf broers en zussen thuis kwam te zitten, werd de zorg voor haar steeds slechter. Uiteindelijk zou het meisje overlijden aan de gevolgen van obesitas: haar ouders zouden onder meer het dieet niet hebben opgevolgd waaraan ze zich moest houden. Ook zou het meisje, dat volledig afhankelijk was van anderen, niet voldoende beweging hebben gekregen tijdens de lockdown.

'Ik was lui en moe'

Haar moeder, die in de zorg werkte, werd eerder al veroordeeld voor de verwaarlozing die leidde tot haar dood. Nu is ook haar vader schuldig bevonden. Op de vraag wat hij deed om zijn vrouw bij te staan in de zorg voor Kaylea, antwoordde hij: "Ik was lui en altijd moe na het werk. Ik deed thuis niets en ging 's avonds naar mijn slaapkamer om daar televisie te kijken."

Lockdown
Lees ook:
Lockdown heeft er ingehakt: 1 op de 5 jongeren had zelfmoordgedachten

Maar de advocaat van de vader zei dat vooral de gezondheidsdiensten iets te verwijten valt. Zij zouden Kaylea in de steek hebben gelaten. Zo zou een diëtist haar hebben laten vallen omdat de moeder van Kaylea geen nieuwe afspraak voor had gemaakt.

Onderzoek Kinderbescherming

Op dit moment wordt onderzocht of de Kinderbescherming de dood van Kaylea had kunnen voorkomen. Volgens een expert is het goed mogelijk dat de tiener 'door het net van de sociale dienst' is geglipt tijdens de lockdown, schrijft de BBC. "Misschien werd ze ook niet gemist omdat ze niet als een risico werd beschouwd en het huishouden waarin ze leefde niet als een gevaarlijke plek werd gezien."

Over een maand horen de ouders welke straf hen te wachten staat.