Duizenden kinderen en gezinnen in Turkije en Syrië lopen gevaar na de aardbevingen van gisteren en de tientallen naschokken die volgden. Daarvoor waarschuwt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN.
"Dat de eerste aardbeving zo vroeg in de ochtend plaatsvond, toen veel kinderen nog sliepen, maakt de situatie nog ernstiger. Veel huizen zijn verwoest, waardoor gezinnen dakloos worden en blootgesteld raken aan temperaturen die regelmatig dalen onder het vriespunt, sneeuw en hagel", zegt Suzanne Laszlo, de directeur van Unicef.
"Recentelijk hebben zware sneeuwstormen regio’s in Syrië en Turkije al getroffen en ook voor de komende tijd zijn temperaturen onder nul voorspeld."
Verwoeste ziekenhuizen
Volgens de organisatie wordt onder meer gevreesd voor beschadigde of verwoeste schoolgebouwen en ziekenhuizen. Ook neemt de kans op dodelijke ziektes, zoals cholera, onder kinderen toe door de humanitaire situatie.
In Turkije is Unicef aan het overleggen met de autoriteiten om te bepalen welke humanitaire hulp nodig is. Ook in Syrië zijn teams van de organisatie actief om kinderen en gezinnen die zijn getroffen door de bevingen te helpen. "Onze prioriteit is om de getroffen kinderen en gezinnen de steun te bieden die ze zo hard nodig hebben nu", zegt Laszlo.
Teams van Unicef in Syrië proberen in Syrië de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt woordvoerder Wouter Booij tegen RTL Nieuws. De zoektocht naar slachtoffers verloopt moeizaam. "We kijken in Syrië hoe we zo snel mogelijk hulp kunnen bieden. Dat gaat om medische hulp, het verstrekken van voedsel en water, maar ook het opsporen van kinderen die misschien hun ouders zijn verloren. En in Turkije zijn we momenteel in gesprek met de autoriteiten over een bredere humanitaire aanpak. Daar ligt de focus op dit moment nog heel erg op het vinden van mensen."
Er is grote zorg over de staat van de ziekenhuizen in Syrië na de beving. Het aantal gewonden is enorm. "In ieder geval één ziekenhuis in het noorden van Syrië is echt beschadigd door de aardbeving", zegt Booij. "Maar we denken dat dat voor veel meer ziekenhuizen geldt. En dat zet de zorg in het door elf jaar oorlog toch al getroffen land onder grote druk. Er zijn heel veel mensen die nu als gevolg van de beving snel zorg nodig hebben, en het ziet er voor hen momenteel slecht uit."
Unicef biedt vanwege de oorlog al veel langer hulp in Syrië. "Er bestaat in Syrië natuurlijk een erg complexe situatie met de langlopende conflicten en de economische teloorgang. Op heel veel manieren heeft het land al lange tijd hulp nodig. Die situatie wordt nu alleen nog maar ernstiger, waardoor er nog een tandje bijgezet moet worden. We bekijken nu hoe de situatie is en hoe we zo snel mogelijk mensen kunnen bijstaan, zodat ze niet alleen nu geholpen zijn maar ook in de toekomst verder kunnen", aldus Booij.