Ga naar de inhoud
'Zorgwekkende tekortkoming'

Amerikaanse generaal: ook Chinese ballonnen boven VS tijdens presidentschap Trump

Schepen van de Amerikaanse marine zoeken naar resten van de Chinese ballon. Beeld © AFP

Ook in de jaren dat Donald Trump president was van de Verenigde Staten, vlogen er verschillende Chinese ballonnen over Amerikaans grondgebied. Maar die werden door het Pentagon niet altijd opgemerkt.

Dat erkent generaal Glen VanHerck, verantwoordelijk voor de beveiliging van het Noord-Amerikaanse luchtruim. In de afgelopen jaren zou zeker vijf keer zo'n ballon zijn opgemerkt, onder meer boven Texas, Florida, Hawaï en Guam, waar de Amerikanen militaire bases hebben.

'Zorgwekkende tekortkoming'

"Het was mijn taak om deze dreigingen te detecteren en ik moet toegeven dat we daar niet in zijn geslaagd", zegt VanHerck tegen verslaggevers van onder meer The Washington Post. Hij noemt het een 'zorgwekkende tekortkoming' en zegt daar iets aan te willen doen.

Anonieme bronnen vertellen aan persbureau Bloomberg dat drie ballonnen tijdens het presidentschap van Trump werden gesignaleerd boven militair strategische plekken, zoals de havens waar Amerikaanse vliegdekschepen aangemeerd liggen. Het ging wel om kleinere ballons dan die vorige week werd gesignaleerd en vervolgens boven de Atlantische Oceaan door de Amerikaanse luchtmacht werd neergeschoten.

Spionage?
Lees ook
Spionage? Ballon boven VS is volgens China gewoon voor het weer: 'Dat excuus hoor je vaak'

Relatie VS-China

De Amerikaanse president Joe Biden stelt dat het incident met de spionageballon 'de relatie tussen China en de Verenigde Staten niet verslechtert'.

Of dat van Chinese kant ook zo gevoeld wordt, is maar de vraag. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zijn 'ernstige afkeuring' uit en tekende bezwaar aan over het uit de lucht schieten van de ballon.

China
Lees ook
China noemt neerhalen ballon door VS 'overduidelijke overreactie'