Ga naar de inhoud
Zware aardbeving

Nederlands hulpteam naar rampgebied Turkije

Ravage in de Turkse stad Diyarbakir Beeld © EPA

Nederland stuurt vandaag nog een zogeheten Urban Search and Rescue Team naar Turkije, dat getroffen is door een zware aardbeving.

Het team bestaat uit mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie, meldt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid).

Boodschap Rutte

De beving met een kracht van 7.8 in het zuidoosten van Turkije heeft geleid tot een enorme verwoesting tot over de grens met Syrië. Honderden mensen zijn omgekomen en velen raakten gewond.

Premier Mark Rutte heeft contact gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om zijn condoleances over te brengen. Rutte spreekt van 'verschrikkelijke berichten'.

Meer
Lees ook
Meer dan 3000 doden bij aardbevingen in Turkije en Syrië, Nederland stuurt hulpverlening

BuZa: meld je bij familie

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) laat weten 'geschokt' te zijn door het natuurgeweld dat ook schade heeft veroorzaakt in Syrië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije 'op de voet', meldt het op Twitter.

Het roept mensen die zich in de getroffen regio bevinden op zich te melden bij familie of vrienden en de instructies op te volgen van de lokale autoriteiten.

Het is nog onduidelijk of er Nederlanders zijn in het getroffen gebied. Het ministerie adviseert mensen die hulp nodig hebben contact op te nemen met hun reisverzekeraar of de ambassade.

Bekijk ook: Syrische peuter na aardbeving uit puin gered

00:15
De zware aardbeving in Turkije en Syrië heeft veel mensen het leven gekost. Af en toe is er toch nog een lichtpuntje. Zoals hier, als in de Syrische stad Azaz een peuter levend uit het puin wordt gehaald.