Ga naar de inhoud
7,8 op schaal van Richter

Honderden doden in Turkije en Syrië na zware aardbeving, enorme ravage

In het zuiden van Turkije vond vannacht een aardbeving plaats met een kracht van 7,8. De aardbeving heeft in Turkije aan minstens 118 mensen het leven gekost. Ook zijn in Syrië veel mensen overleden, volgens de autoriteiten staat het dodental daar op zeker 237.

Er zouden ook duizenden gewonden zijn in beide landen en er zijn veel gebouwen ingestort. Gevreesd wordt dat het dodental snel zal oplopen. Zowel in Turkije als Syrië zitten nog veel mensen vast onder het puin.

Slecht weer

De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door het slechte weer. Winters weer teistert de regio, het is er koud, het regent hard en er ligt nog sneeuw op de grond.

De aardbeving vond plaats op een diepte van 17,9 kilometer om 4.17 uur lokale tijd, volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS.

Het epicentrum van de aardbeving lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep. In deze stad wonen zo'n 2 miljoen mensen en de stad ligt niet ver van de grens met Syrië.

Zo'n 11 minuten na de aardbeving volgde nog een naschok met een kracht van 6,7. Nog eens 8 minuten later volgde een naschok van 5,6. 

Schade in omringende landen

Op sociale media wordt gemeld dat de beving behalve in Turkije en Syrië ook in Libanon, Israël en Cyprus voelbaar was. In deze landen lijken geen slachtoffers te zijn gevallen.

De Turkse president Tayyip Erdogan sprak vanochtend vroeg het Turkse volk toe via Twitter. Hij wenste de getroffen mensen sterkte en liet weten dat de rampenautoriteit AFAD de hulpdiensten coördineert en dat er reddingswerkers op weg zijn naar het gebied. "We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade deze ramp te boven komen, we blijven doorwerken."

Zeker
Lees ook:
Zeker zes doden door zware aardbeving in zuiden Turkije

Vanuit Istanbul zijn zo'n duizend reddingswerkers op weg naar de plek van de ramp. Turkije heeft ook internationale hulp gevraagd.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft daarop bij monde van zijn nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan al gereageerd met de toezegging dat de VS alle hulp zal bieden die nodig is.

Het is een van de zwaarste aardbevingen van de afgelopen honderd jaar in de regio. In 1939 was er ook een beving met een kracht van 7,8. Daarbij kwamen 30.000 mensen om het leven.