Ga naar de inhoud
Onderdelen verspreid in oceaan

Amerikanen op zoek naar apparatuur uit 'spionageballon' China

De ballon, ergens boven de VS Beeld © AFP

De Amerikaanse marine is gisteren een operatie gestart om de neergehaalde Chinese 'spionageballon' op te sporen en te bergen. De Amerikanen haalden de ballon afgelopen zaterdag voor de kust van de staat South Carolina neer, waarna de ballon in de zee stortte.

De onderdelen van de ballon liggen nu verspreid in de oceaan, over een stuk van zo'n elf kilometer lang en zo'n vijftien kilometer diep. 

Sensoren en foto-apparatuur

Een Amerikaanse overheidsbeambte laat anoniem aan persbureau Bloomberg weten dat de Amerikaanse regering verwacht sensoren te vinden en apparatuur die zeer gedetailleerde foto's kan maken.

Ook zou binnen het Congres de vraag zijn gesteld of de vracht van de ballon technologie bevatte gemaakt door de VS en hun bondgenoten.

Amerika vs. China

De ballon, die volgens Amerikaanse media de grootte had van drie bussen, verscheen aanvankelijk boven de Amerikaanse staat Montana als een mysterieuze witte stip. Na inspectie met onder andere F-22 toestellen concludeerden de Amerikanen al snel dat het om spionage ging.

Volgens China was de ballon een luchtschip voor wetenschappelijk onderzoek dat door overmacht uit koers was geraakt. 

Waarom
Lees ook:
Waarom zou China een spionageballon gebruiken als het satellieten heeft?

'Overduidelijke overreactie'

Beijing noemt het neerhalen van de ballon 'een overduidelijke overreactie' die in strijd zou zijn met internationale praktijken. De VS zou niet vooraf aan China hebben laten weten dat zij de ballon zouden neerhalen. Dit werd pas besproken, toen dit al was gebeurd. 

Het is de verwachting dat duikers en kraanwerkers de ballon en diens vracht de komende dagen boven water krijgen.

Neerhalen van de ballon

Bekijk ook onderstaande video, waarin te zien is hoe de ballon wordt neergehaald:

Vermeende spionageballon boven oceaan lekgeschoten: 'Oh damn!'

01:33