Ga naar de inhoud
Geen argument genoemd

Regeringspartij Oekraïne: minister van Defensie wordt vervangen

Volgens de Oekraïnse minister van Defensie Oleksii Reznikov is Oekraïne in feite al lid van de NAVO Beeld © ANP

De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov wordt vervangen door Kirilo Boedanov, het 37-jarige hoofd van de militaire inlichtingendienst. Dat melden de persbureaus AFP en Reuters op basis van regeringsbronnen, zonder de reden te noemen.

Eerder vandaag beloofde de 56-jarige Reznikov zijn ministerie te laten doorlichten, nadat onlangs een corruptieschandaal was uitgebroken in verband met aankopen voor het leger.

De leider van de regeringspartij meldt op Telegram dat Reznikov minister zal blijven, maar op een ander ministerie. Het zou volgens hem logisch zijn om deze stappen te nemen. 

'Opperbevelhebber beslist'

Reznikov zei eerder vandaag dat 'alleen de opperbevelhebber, president Volodimir Zelenski, beslist of ik minister van Defensie blijf'.

Reznikov erkende dat de anticorruptiediensten van zijn ministerie 'gefaald hebben in hun taken' en zei dat hij 'interne onderzoeken van alle overheidscontracten' heeft bevolen.

Directeur inkoop was al ontslagen

Daarnaast beloofde hij ook te laten doorlichten hoe zijn ministerie omgaat met wat hij noemt 'de internationale technische hulp', waarmee hij doelde op de westerse wapens die Kiev ontvangt.

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: Russisch offensief begint 24 februari, rond verjaardag invasie

Eind januari werd de directeur van de inkoopafdeling van het ministerie van Defensie al ontslagen. De topambtenaar werd in verband gebracht met een schandaal over de inkoop van veel te dure voeding voor soldaten.

EU

Wijdverspreide corruptie was voor de oorlog een van de voornaamste kritiekpunten van het Westen op Oekraïne. In juni kreeg Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, die daarvoor onder meer eist dat het land de corruptie bestrijdt.