Ga naar de inhoud
Matchis

Oproep terminale PSV-perschef levert 2800 nieuwe stamceldonoren op

Bij Feyenoord - PSV vanmiddag Beeld © ANP

Bij centrum Matchis zijn in drie dagen tijd 2800 aanmeldingen binnengekomen van mensen die stamceldonor willen worden. Donderdag deed PSV-woordvoerder Thijs Slegers (46), die door bloedkanker ongeneselijk ziek is, een oproep om stamceldonor te worden.

In drie dagen tijd kwamen er meer aanmeldingen binnen dan in de hele maand januari, toen 2500 mensen zich aanmeldden. Normaal gesproken melden zich gemiddeld zo'n 75 mensen per dag aan, nu lag dat aantal dus meer dan tien keer zo hoog. 

Daadwerkelijk geschikt

Matchis laat zondag weten dat het grootste gedeelte van de aanmelders ook daadwerkelijk geschikt zou kunnen zijn als match. 

Een woordvoerder stelt dat 75 procent van de nieuwe aanmelders man is. Dat betekent volgens hem dat het verhaal van Slegers bij mannen erg aanslaat.

2200
Lees ook:
2200 mogelijke stamceldonoren na oproep ongeneeslijk zieke PSV-perschef

Oud-journalist Slegers, die sinds 2016 manager mediazaken bij PSV is, werd een paar jaar geleden getroffen door leukemie. Slegers heeft zelf stamceltransplantatie gehad, die ook slaagde. Donderdag liet hij weten dat hij desondanks toch niet meer beter wordt. Tegelijk gaan zijn gedachten uit naar andere mensen: "Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!", twitterde Slegers.

247 donoren gematcht

Bij Matchis zijn nu 395.000 donoren bekend. In 2015 waren het er nog 50.000. "Toen konden we 50 mensen helpen, nu hebben we er 395.000 en zijn 247 donoren gematcht met een patiënt", zegt een woordvoerder van Matchis. "Hoe meer mensen er geregistreerd staan, hoe meer mensen we kunnen helpen."

Margriets
Lees ook:
Margriets leven gered door stamceldonatie: 'Anonieme donor en ik schrijven elkaar'

Vandaag betuigden toeschouwers van de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV in De Kuip ook hun steun aan Slegers. In de 12e minuut van de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV klapten de ruim 47.000 aanwezige fans een minuut lang. De spelers van PSV droegen zondag bij het betreden van het veld speciale shirts met daarop de tekst 'Sterkte, Thijs!'.

In het supportersvak van PSV hielden fans een doek omhoog met daarop de tekst 'Thijs, eendracht maakt macht'.