Ga naar de inhoud
Niet in Rusland

Oekraïne belooft alleen bezet gebied aan te vallen met nieuwe wapens

Een Leopardtank, ook deze worden geleverd aan Oekraïne. Beeld © ANP

Oekraïne zal de nieuwe langeafstandswapens niet gebruiken om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen. Minister van Defensie Oleksii Reznikov verzekerde dat het leger alleen Russische eenheden in bezet Oekraïens gebied zal bestoken met de nieuwe Amerikaanse wapens die het binnenkort zal krijgen.

Volgens de minister wordt die belofte altijd gedaan tegenover buitenlandse partners die wapens leveren.

Ground Launched Small Diameter Bomb

De Amerikaanse regering zegde Oekraïne vrijdag raketten met een groter bereik toe. Deze zogeheten Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) kan doelen tot op 150 kilometer raken, bijna twee keer het bereik van de eerder geleverde Himars-raketten.

Waarom
Lees ook:
Waarom het Westen steeds zwaardere wapens naar Oekraïne stuurt

Reznikov zei vorige week een nieuw Russisch offensief te verwachten rond 24 februari, de datum waarop Rusland Oekraïne vorig jaar binnenviel.

Half miljoen soldaten 

Volgens hem hebben de Russische strijdkrachten inmiddels een half miljoen soldaten gemobiliseerd. Maar deze troepen zijn vanuit militair oogpunt niet klaar voor de strijd, voegt de minister daar nu aan toe.

Oekraïne heeft reservetroepen achter de hand om een eventueel offensief tegen te houden, zegt Reznikov, ook al zijn lang niet alle beloofde wapens dan al in Oekraïne.

Bekijk ook: Binnen 48 uur inzetbaar: zo brengt Amerika wapens naar Oekraïne

01:34
De successen van het Oekraïense leger komen voor een groot deel door een onophoudelijke stroom van wapens die naar het land gaan. Vanuit Europa, maar vooral vanuit de Verenigde Staten. En dat is in Amerika een geoliede operatie.