Ga naar de inhoud
Bericht van staatspersbureau

Khamenei kondigt vrijlating gevangenen aan: 'Ook demonstranten'

Ayatollah Khamenei. Beeld © Zuma Press

Het Iraanse staatspersbureau meldt dat de hoogste leider van Iran gratie of strafvermindering heeft verleend aan een grote groep gevangenen, onder wie veel mensen die tijdens de recente protesten in het land zijn gearresteerd. Het zou volgens het staatspersbureau gaan om tienduizenden mensen.

Ayatollah Ali Khamenei kondigde de amnestie aan ter ere van de verjaardag van de islamitische revolutie van 1979. Volgens de staatsmedia worden de gevangenen vrijgelaten die niet worden beschuldigd van spionage voor buitenlandse instanties, direct contact met 'buitenlandse agenten', moord, het opzettelijk toebrengen van verwondingen, vernieling of brandstichting in overheidseigendom.

Het is onduidelijk wie er daadwerkelijk in aanmerking komen om vrijgelaten te worden. En of er daadwerkelijk zoveel mensen worden vrijgelaten, is moeilijk na te gaan.

20.000 demonstranten gearresteerd 

De in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zegt dat in Iran sinds september zo'n 20.000 mensen zijn gearresteerd vanwege protesten tegen de regering. Die protesten waren aangewakkerd door de dood van de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini, die was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen.

Sinds de demonstraties zijn minstens 522 mensen omgekomen, zei HRANA in januari. Meer dan honderd betogers zijn ter dood veroordeeld, van wie er zeker vier zijn geëxecuteerd. 

Iraanse
Lees ook:
Iraanse vrouwen verminkt: troepen schieten bewust op ogen

Afgelopen week werden nog twee jonge mensen tot 10,5 jaar cel veroordeeld omdat ze een video online hadden gezet waarop te zien was dat ze op straat in Teheran aan het dansen waren. De twee werden onder meer veroordeeld voor 'het aanmoedigen van corruptie en openbare prostitutie'. De video is hieronder te zien:

Symbool voor protesten: dansend Iraans stel krijgt 10,5 jaar celstraf

00:52
De twee werden in november opgepakt vanwege deze video.