Ga naar de inhoud
Ook vorstbevingen

Laagste gevoelstemperatuur ooit gemeten in Verenigde Staten

Mensen lopen tussen ijskastelen in North Woodstock, New Hampshire. Beeld © AFP

In het noordoosten van de Verenigde Staten zijn dit weekend veel kouderecords verbroken. Op Mount Washington, in de staat New Hampshire, was het gisterochtend (lokale tijd) -43 graden. In combinatie met windstoten van 177 kilometer per uur daalde de gevoelstemperatuur daar tot -78 graden, de laagste ooit gemeten.

De laagste gevoelstemperatuur die tot nu toe met de huidige rekenmethode (die in 2001 werd ingevoerd) werd gemeten in de VS, was ook op Mount Washington. In 2004 werd daar een gevoelstemperatuur van -74,8 graden Celsius gemeten.

Laagste gevoelstemperatuur Nederland

Ter vergelijking: in Nederland werd de laagste gevoelstemperatuur van dit millennium gemeten in Lelystad. Daar was de gevoelstemperatuur op 7 februari 2012 volgens het KNMI -28,6 graden Celsius.

"Gevoelstemperaturen zoals nu gemeten zijn op Mount Washington zijn levensgevaarlijk", zegt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar. "Zonder bescherming loop je al binnen een paar seconden risico dat je ledematen bevriezen, en na een paar minuten kunnen ze al beginnen af te sterven."

Op deze video van NWS Cleveland is goed te zien hoe heftig de weersomstandigheden op Mount Washington gisteren waren:

De bijna 2000 meter hoge Mount Washington staat bekend om zijn extreme weer, maar ook in lager gelegen gebieden werd het vreselijk koud. In Boston daalde de temperatuur tot -23 graden, volgens de National Weather Service (NWS) de laagste temperatuur die sinds 1957 in de stad is gemeten. De gevoelstemperatuur lag daar onder de -34 graden. In New York daalde het kwik tot -16 graden.

Vorstbevingen

In de staat Maine werden zogeheten vorstbevingen gemeld. Die ontstaan als water in de grond bevriest en het gesteente doen scheuren. Dat leidt tot een diep gerommel en soms zelfs schokken als bij een aardbeving. 

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw noodweer in de VS: meerdere doden door tornado

De NWS waarschuwt dat de kou ook vandaag nog aanhoudt. Daarna lopen de temperaturen snel op, tot een graad of 6 morgen.

Bekijk ook: Extreme kou in Afghanistan, baby Amrullah stierf bij -34 graden

01:53
Ook in Afghanistan is het al weken extreem koud. De temperatuur daalt daar tot 34 graden onder nul, met meer dan 160 doden tot gevolg. Een van de slachtoffers is de drie maanden oude baby Amrullah.