Ga naar de inhoud
250 brandhaarden

Chili geteisterd door flinke bosbranden, tientallen doden

Beeld © EPA

Chili kampt met zware bosbranden. De branden woeden al een week in een gebied op zo'n 500 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago. Zeker 22 mensen zijn om het leven gekomen.

Volgens de autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land raakten minstens 554 mensen gewond en zijn er zeker tien vermisten. Bijna vijftienhonderd mensen zijn dakloos geworden.

250 brandhaarden

Minister van Binnenlandse zaken Carolina Tohá zei gisteren dat al evenveel land is afgebrand als normaal in een jaar. Sinds vrijdag is het aantal brandhaarden gegroeid met meer dan vijftig, tot zo'n 250.

VN:
Lees ook:
VN: flinke stijging natuurbranden door opwarming, overheden slecht voorbereid

Bij de bestrijding van het vuur wordt de brandweer gehinderd door de hoge temperaturen. In Chili is het zomer en het land kampt met een hittegolf. Die gaat gepaard met harde wind en droogte. De temperaturen liggen boven de 40 graden.

In de getroffen delen van het land is de noodtoestand uitgeroepen. Die maakt het onder meer mogelijk om het leger in te zetten bij de brandbestrijding en de hulpverlening. President Gabriel Boric heeft zijn vakantie afgebroken om het rampgebied te bezoeken.

Bekijk waar de branden zijn:

Vanuit de ruimte zijn de rookwolken goed te zien: