Ga naar de inhoud
Spionage of weerballon

China noemt neerhalen ballon door VS 'overduidelijke overreactie'

Een Amerikaanse straaljager schoot zaterdag de Chinese spionageballon neer voor de kust van South Carolina. Beeld © ANP

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn 'ernstige afkeuring' uitgesproken en bezwaar aangetekend over het uit de lucht schieten door de Amerikaanse luchtmacht van een vermeende spionageballon.

China behoudt zich het recht voor op een passende manier te reageren, aldus een verklaring.

In de verklaring noemt het ministerie het gebruik van geweld door de Verenigde Staten een 'overduidelijke overreactie', die in strijd is met internationale praktijken. Zo lieten de VS niet van tevoren aan China weten dat de ballon zou worden neergehaald, toen die beslissing eenmaal genomen was.

Toestemming gegeven

De Chinese ballon ter grootte van drie bussen vloog dagenlang boven de VS en werd gisteren boven de Atlantische Oceaan neergehaald. Volgens China ging het om een afgedreven weerballon. De Amerikaanse president Joe Biden had woensdag al toestemming gegeven om de ballon uit de lucht te schieten, zodra dit op een manier kon die geen Amerikaanse levens in gevaar bracht.

Chinese
Lees ook:
Chinese 'spionageballon' neergehaald door Verenigde Staten

De neergeschoten ballon is terechtgekomen ten oosten van de badplaats Myrtle Beach, in de staat South Carolina. De brokstukken zullen worden opgevist en onderzocht.

Hier is het moment te zien waarop de ballon wordt getroffen:

Vermeende spionageballon boven oceaan lekgeschoten: 'Oh damn!'

01:33
Aan de Amerikaanse oostkust is het moment vastgelegd waarop een vermeende Chinese spionageballon wordt getroffen door een projectiel van de luchtmacht. De ballon krimpt daarop ineen en stort in de Atlantische Oceaan.