Ga naar de inhoud
Betaald voor nepbewijs

Journalist opgelicht: 'nieuw bewijs' in zaak-Natalee Holloway blijkt nep

Natalee Holloway verdween en is nooit meer gevonden.

De Amerikaanse tv-journalist en advocaat Greta Van Susteren, die in mei vorig jaar aankondigde belangrijk nieuw bewijs te zullen onthullen in de vermissingszaak van Natalee Holloway, blijkt door de tipgever te zijn opgelicht. Het zogenaamde bewijs is nep, zo blijkt uit onderzoek waarbij ook de Amerikaanse FBI betrokken was.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Aruba in een verklaring op de website: "In juni 2022 is onder leiding van het openbaar ministerie Aruba een onderzoek gestart door het recherche samenwerkingsteam (RST), met medewerking van de FBI. Het onderzoek richtte zich vooral op de vraag of de door Van Susteren aangedragen informatie zodanig concreet en kloppend was dat die inderdaad kon leiden tot een oplossing. De informatie heeft helaas niet kunnen bijdragen aan het oplossen van de vermissing van Natalee."

"Integendeel", zo gaat de verklaring verder, "het onderzoek heeft aangetoond dat Van Susteren het slachtoffer is geworden van bedrog en manipulatie mogelijk door personen uit Zuid-Amerika waarmee zij in contact was gekomen en die haar, in ruil voor betaling, om de tuin hebben geleid met valse informatie."

Van Susteren hoopte nieuw licht te kunnen werpen op de verdwijning van Holloway. De Amerikaanse raakte vermist tijdens haar vakantie op Aruba in 2005 en werd nooit teruggevonden.

Het OM in Aruba schrijft dat Van Susteren uit Colombia een postpakket ontving met daarin schoenen en kleding. Volgens de afzender waren die spullen van Natalee afkomstig. Forensisch onderzoek door de FBI heeft aangetoond dat het DNA op de kleding niet van Holloway is.

Vervalste schoen

Ook het DNA van de Nederlander Joran van der Sloot, die er nog altijd van wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van de Amerikaanse, is niet op de spullen gevonden. Van der Sloot zit momenteel een straf van 28 jaar uit in Peru, voor de moord op de studente Stephany Flores, en kreeg vorige maand nog eens 18 jaar extra celstraf voor drugssmokkel.

"Een schoen in de doos bleek een merkvervalsing, die bovendien waarschijnlijk gefabriceerd is in 2019", staat in de brief van het OM.

Mogelijk
Lees ook:
Mogelijk nieuwe wending in vermissingszaak Natalee Holloway

De Amerikaanse journalist Van Susteren kreeg ook foto's en filmpjes toegestuurd. Ook daarbij bleek het om 'manipulatie en bedrog' te gaan. "De foto’s van vermoedelijke betrokkenen bij de verdwijning van Natalee bijvoorbeeld waren afkomstig van een openbare Facebookpagina. Ook andere foto's zoals een foto van menselijke botten die volgens de afzender de overblijfselen van Natalee Holloway waren, bleken afkomstig van het openbare internet. Eén foto was bijvoorbeeld geknipt uit een krantenartikel uit 2018 over een vuilnisbelt in Costa Rica."

Ouders van Holloway ingelicht

Volgens het onderzoek kenden de 'bronnen' die Van Susteren sprak elkaar allemaal. De informatie die ze gaven, was daarom ook niet onafhankelijk of betrouwbaar te noemen.

Het OM in Aruba heeft Van Susteren op de hoogte gesteld: "Zij heeft tot twee keer toe aangegeven dat zij over die onderwerpen geen uitgebreide persoonlijke presentatie van de onderzoekers wilde ontvangen. Vandaag is zij door middel van een brief over de resultaten van het onderzoek geïnformeerd. Ook met de ouders van Natalee is contact gezocht."

Bekijk ook: Hoe kon Joran van der Sloot vanuit zijn cel drugs smokkelen?

04:54
Joran van der Sloot zit momenteel een gevangenisstraf uit van 28 jaar vanwege de moord op de Peruaanse Stephany Florès in Peru. Daar zit hij veilig achter slot en grendel zou je denken, maar niets is minder waar.