Ga naar de inhoud
Boven Atlantische Oceaan

Chinese 'spionageballon' neergehaald door Verenigde Staten

De ballon, ergens boven de VS. Beeld © AFP

De Amerikaanse luchtmacht heeft de vermeende Chinese spionageballon neergehaald die dagen boven het land vloog. President Joe Biden had woensdag al toestemming gegeven voor de operatie zodra die kon worden uitgevoerd zonder levens in gevaar te brengen.

Daarom werd ervoor gekozen te wachten tot de ballon boven zee was. Het ministerie van Defensie in Washington noemt de Chinese actie, die zou zijn gericht op het bespioneren van 'strategische locaties', onacceptabel.

Biden complimenteerde piloten die de klus hebben geklaard. Een gevechtsvliegtuig vuurde één raket af, die volgens een defensiefunctionaris geen extra schade heeft aangericht. Hier is het moment te zien waarop de ballon wordt getroffen:

Vermeende spionageballon boven oceaan lekgeschoten: 'Oh damn!'

01:33

Na de ontdekking afgelopen week was al overwogen de ballon ter grootte van drie autobussen neer te schieten, maar Biden volgde een advies om dat niet te doen. Brokstukken zouden op de grond schade kunnen aanrichten. De neergehaalde ballon kwam in de oceaan neer ten oosten van het vliegveld Myrtle Beach in de staat South Carolina. Teams zijn onderweg om de brokstukken veilig te stellen, melden Amerikaanse media.

Luchtvaartdienst FAA had eerder drie vliegvelden aan de oostkust gesloten 'ter ondersteuning van een actie van het ministerie van Defensie voor de nationale veiligheid'. Na de operatie werden die vrijgegeven.

Tweede
Lees ook:
Tweede Chinese spionageballon waargenomen door Amerikanen

Biden zei eerder op de dag over de ballon dat 'we ermee zullen afrekenen', zonder details te geven. China zei eerder dat de ballon door overmacht uit koers was geraakt. Het land zei het incident te betreuren. Het luchtschip, zoals het door de Chinezen werd genoemd, zou vooral meteorologische doeleinden dienen, maar volgens Washington bevat de ballon allerlei surveillanceapparatuur.

Vijf continenten

Evengoed heeft de ballon volgens deskundigen weinig meer te bieden dan satellieten. De ballon zou volgens de VS deel uitmaken van een vloot die vijf continenten onder de loep heeft genomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn geplande bezoek aan China uitgesteld, omdat de kwestie de dialoog tussen de twee wereldmachten te veel zou bepalen. China zegt zich strikt aan de internationale regels te hebben gehouden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft in een telefoongesprek met Blinken besproken 'hoe je kalm en professioneel met onbedoelde incidenten om kunt gaan'.