Ga naar de inhoud
Buiten de pistes

Vijf skiërs komen om door lawines in Oostenrijk en Zwitserland

Piste in Kaltenbach. Beeld © ANP

In Oostenrijk en Zwitserland zijn vijf mensen om het leven gekomen bij lawines. Twee skiërs overleden vandaag in Zwitserland toen zij onder een laag sneeuw werden bedolven. In het toeristische westen van Oostenrijk kwamen drie mensen om het leven.

Een 17-jarige jongen uit Nieuw-Zeeland kwam vandaag in het Oostenrijkse Kaltenbach om het leven door een lawine. Hij had zich volgens het Oostenrijkse persbureau APA buiten de pistes begeven.

Een andere skiër, die eerder als vermist was opgegeven, werd vanochtend dood onder de sneeuw aangetroffen in de naburige regio Vorarlberg. Het zou gaan om een ​​vijftiger. Gisteren kwam in de Oostenrijkse plaats Sölden al een ​​32-jarige Chinese man om.

Oostenrijk
Lees ook:
Oostenrijk start strafonderzoek naar dodelijk skiongeluk Nederlandse

De twee skiërs die vanochtend in Zwitserland verongelukten, zijn een 56-jarige vrouw en een 52-jarige man. Volgens de politie in het kanton Graubünden, in het zuidoosten van Zwitserland, hadden zij zich ook buiten de piste begeven. Een derde lid van hun skigezelschap werd ook meegesleurd door de lawine, maar bracht het er ongedeerd van af.

Waarschuwingsniveau vier op vijf

In Oostenrijk geldt een waarschuwingsniveau van vier op een schaal van vijf, maar dat heeft veel wintersporters er niet van weerhouden zich buiten de bewegwijzerde paden te begeven, aldus de autoriteiten. Daardoor zijn er deze dagen tal van reddingsacties uitgevoerd.

De schoolvakanties zijn begonnen in Oostenrijk en de skiresorts zitten inmiddels vol na een moeizame start van het wintersportseizoen met weinig tot geen sneeuw. In het Alpenland vallen jaarlijks gemiddeld zo'n twintig doden door lawines en sneeuwverschuivingen.

Nederlands
Lees ook:
Nederlands meisje (9) gewond aan hoofd na botsing met snowboarder