Ga naar de inhoud
Politie roept op: bel ons niet!

Tweede Chinese spionageballon waargenomen door Amerikanen

De ballon die gisteren boven de VS werd gezien. Beeld © AFP

Er is een tweede mysterieuze ballon gespot, die mogelijk door China wordt gebruikt om te spioneren. Deze ballon vliegt ergens boven Latijns-Amerika. Dat heeft het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, gezegd.

"We zien berichten over een tweede ballon die boven Latijns-Amerika zweeft. Het gaat opnieuw om een Chinese spionageballon", staat in een verklaring van het Pentagon. Waar de ballon precies vliegt, is niet gemeld. Gisteren zorgde een spionageballon voor grote consternatie in de VS. Hij werd gespot boven de staat Montana.

Volgens de Amerikanen dus om te spioneren, terwijl China zegt dat hij wordt gebruikt voor meteorologische- en andere wetenschappelijke doeleinden. Hij zou ook 'per ongeluk' het Amerikaanse luchtruim zijn ingevlogen. Hieronder zie je beelden van de ballon:

'Wat is dat in godsnaam?', mysterieuze witte stip blijkt spionageballon

01:07
'Wat is dat in godsnaam?'

China beschuldigt Amerikaanse politici en media ervan de situatie te misbruiken om China in een kwaad daglicht te stellen. Minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken stelde zijn bezoek aan Peking uit vanwege de ballon. De ministers van beide landen zouden elkaar gisteravond wel hebben gesproken.

Zo groot als drie stadsbussen

De eerste ballon, die deze week voor het eerst werd gezien, zou zo groot zijn als drie stadsbussen. Hij werd voor eerst gespot boven Canada en zweeft nu boven de VS. Hij verlaat het land waarschijnlijk snel via de oostkust. In North en South Carolina, aan die oostkust, maken ze zich alvast klaar. De politie in North Carolina heeft mensen opgeroepen om niet te bellen als ze de ballon zien. "Wij kunnen niets doen op ruim 18.000 meter hoogte, en de FBI wil waarschijnlijk ook niet dat wij ons ermee bemoeien."

De politie roept inwoners ook op om niet op de ballon te schieten. "Het heeft geen zin om te proberen hem neer te halen met je handvuurwapen. Probeer dat dan ook niet."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.