Ga naar de inhoud
Nieuw wapenpakket

Verenigde Staten sturen raketten met groter bereik naar Oekraïne

Zelenski vroeg vandaag om raketten. Beeld © ANP.

De Verenigde Staten gaan raketten aan Oekraïne leveren met een groter bereik dan de raketten die tot nu toe zijn gestuurd. De wapens zijn deel van een nieuw wapenpakket dat het Amerikaanse ministerie van Defensie vandaag bekendmaakte.

De nieuwe langeafstandswapens, de Ground Launched Small Diameter Bombs (GLSDB), kunnen doelen raken tot op 150 kilometer. Dat is bijna twee keer zover als de eerder gestuurde Himars-raketten.

Het nieuwe wapenpakket heeft een waarde van 2,2 miljard dollar (ruim 2 miljard euro). Er zitten ook precisiegeleide raketten in en twee luchtafweersystemen van het type Hawk.

Wens van Zelenski

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vroeg vandaag op een EU-top in Kiev nogmaals om langeafstandswapens. Die zou het leger nodig hebben voor de verdediging van Bachmoet en het heroveren van de Donbas-regio, waar Rusland grote delen van de regio's Loehansk en Donetsk bezet.

NAVO-chef
Lees ook:
NAVO-chef verwacht meer zware wapens voor Oekraïne

Ook werd vandaag bekend dat Frankrijk en Italië in het voorjaar gezamenlijk een luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne leveren. "Hiermee kan Oekraïne zich verdedigen tegen Russische drones, raketten en vliegtuigaanvallen", meldde de Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu na een telefoongesprek met zijn Italiaanse ambtgenoot Guido Crosetto.

Mamba-systeem 

Het zogenoemde Mamba-systeem kan tientallen doelen volgen en er tien tegelijk onderscheppen. Het is het enige systeem van Europese makelij dat ballistische raketten uit de lucht kan halen.

De Oekraïense minister van Defensie, had specifiek om dit mobiele luchtdoelraketsysteem gevraagd om de burgerbevolking en de infrastructuur te beschermen.

Leclercs-tanks niet beloofd

Frankrijk had eerder deze week al aangekondigd nog eens twaalf Caesar-houwitsers en een radar voor luchtbewaking naar Oekraïne te sturen. Parijs heeft vooralsnog geen moderne Leclerc-gevechtstanks toegezegd.

Bekijk ook: binnen 48 uur inzetbaar: zo brengt Amerika wapens naar Oekraïne

01:34
De successen van het Oekraïense leger komen voor een groot deel door een onophoudelijke stroom van wapens die naar het land gaan. Vanuit Europa, maar vooral vanuit de Verenigde Staten. En dat is in Amerika een geoliede operatie.