Ga naar de inhoud
Volgens Guiness World Records

Bobi uit Portugal is bijna 31 en de alleroudste hond ooit

Bobi, de alleroudste hond. Beeld © Guiness World Records

Bruin met wit, het vermogen om schattig in een lens te kijken en vooral: stokoud. Bobi uit Portugal is met zijn 30 jaren oud - bijna 31 - volgens Guiness World Records de alleroudste hond ooit ter wereld.

Vijftien jaar is voor een hond al oud. En meestal zijn het vooral de kleintjes die dat halen. Bobi is een zuivere rashond, een Rafeiro do Alentejo. Die leven gemiddeld 12-14 jaar.

Bobi is dus echt een uitzondering. In een filmpje dat Guiness World Record op Twitter plaatste, wordt verteld dat de hond in 1992 werd geregistreerd bij een dierenarts. Als hij het haalt, wordt hij over een kleine drie maanden 31.

Twee weken voor Bobi opdook, riep Guiness World Records Spike the Chihuahua uit als oudste hond. Maar die is 'pas' 23. 

Nooit een riem

Zijn baasje Leonel Costa heeft wel wat gedachten over waarom zijn trouwe metgezel zo oud is geworden. Allereerst zou de rustige, vredige omgeving waarin hij opgroeide in Portugal een rol kunnen spelen. Verder zou hij nooit een riem hebben gedragen, hij loopt altijd los. Op beelden op Twitter scharrelt Bobi inderdaad rustig rond. En hij eet enkel 'menseneten'.

Maar er is meer: Bobi is volgens zijn baasje erg sociaal en brengt tijd dor met allerlei dieren. Ook dat is in beeld gebracht: de hond ontvangt onder meer likjes op z'n kop van een kat.

Bobi's voorganger

De vorige oudste hond ooit volgens Guiness World records, was een Australische viervoeter. Hij behaalde de bijzonder respectabele leeftijd van 29 jaar en vijf maanden. Dat is alweer een tijdje geleden, de hond werd geboren in 1910.

Op de website van Guiness World Records lees je meer over het lange leven van Bobi. Ook staat daar te lezen dat zijn geboortedatum werd bevestigd door de dierenarts waar hij werd geregistreerd, evenals door een Portugese huisdieren-database.