Ga naar de inhoud
16 jaar voortvluchtig

Italiaanse 'maffiakiller' werkte jaren ongestoord als pizzabakker in Frankrijk

Edgardo Greco in de keuken van de Franse pizzeria waar hij jaren werkte. Beeld © Carabinieri Cosenza

Een veroordeelde moordenaar die werkte in opdracht van de Italiaanse maffia is opgepakt in een pizzeria in het Franse Saint-Étienne. Daar had hij zeker drie jaar ongestoord gewerkt als pizzabakker.

De 63-jarige Edgardo Greco had begin jaren 90 twee broers om het leven gebracht in een strijd tussen twee rivaliserende bendes. In 2006, toen de zaak voor de rechter kwam, ging hij ervandoor.

Nieuwe identiteit

Acht jaar later streek hij neer in Saint-Étienne, waar hij onder de naam Paolo Dimitrio verderging als pizzabakker. Intussen had hij in zijn vaderland levenslang gekregen en was een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Maar de veroordeelde moordenaar was zo zeker van zijn nieuwe identiteit dat hij zich in 2021 uitgebreid liet interviewen in een plaatselijke krant. In het verhaal roemde hij de 'regionale en zelfgemaakte gerechten' die in zijn restaurant werden geserveerd.

Italiaanse
Lees ook:
Italiaanse maffia minder zichtbaar, maar nog altijd aanwezig: 'Iedereen kan een maffioso zijn'

Toch zou het nog even duren voordat de speurtocht van de Italiaanse politie tot een eind kwam. Toen werd ontdekt dat hij zich schuilhield in Saint-Étienne en de link met de pizzeria kon worden gelegd, werd de politie in Frankrijk ingeschakeld. Daarna was de arrestatie van de moordenaar een kwestie van tijd. 

Twee weken na maffiabaas opgepakt

Greco maakte deel uit van de beruchte 'Ndrangheta, de tak van de maffia die zijn oorsprong vindt in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Het is op dit moment de machtigste misdaadorganisatie van Italië, met vertakkingen over heel Europa en in Zuid-Amerika.

Greco's aanhouding volgde twee weken nadat de meestgezochte maffiabaas van Italië, Matteo Messina Denaro, werd opgepakt in Palermo, op het eiland Sicilië. Hij was sinds 1993 op de vlucht. In deze video zie je hoe hij werd opgepakt:

Zo werd de meest gezochte maffiabaas van Italië opgepakt

01:08