Ga naar de inhoud
Droogte in Irak

Unesco-werelderfgoed in problemen: zo ziet klimaatverandering in Irak eruit

Beeld © ANP

Hogere temperaturen en extreme droogte. In Nederland hebben we hier geregeld mee te maken, maar we zijn uiteraard niet de enige. Misschien denk je niet vaak aan het klimaat als het gaat om bijvoorbeeld landen als Irak, maar klimaatverandering treft daar nu ook de unieke moerasgebieden. En die zijn in 2016 nog tot werelderfgoed uitgeroepen.

Het gaat om de Huwaiza-moerassen in het zuiden van Irak. Het was tot enkele jaren geleden een groot uitgestrekt gebied, een thuisbasis voor veel vissoorten en een toevluchtsoord voor bijvoorbeeld waterbuffels.

Thuisbasis voor veel diersoorten

Maar dat is niet meer. Door de droogte veranderden de moerassen in een vlakke droge woestijn. Ze dreigen zelfs helemaal te verdwijnen. 

De moerasgebieden zijn belangrijk voor vele diersoorten. Ze zijn bijvoorbeeld ook de thuisbasis voor 22 vogel- en zoogdiersoorten die internationaal bedreigd zijn, zoals steppearend, de basrakarekiet, de witkopeend en de slanke otters.

De oorzaak van de situatie zit in de stijgende temperaturen en veel te weinig neerslag, maar ook door een gebrek aan water dat Irak bereikt via omliggende landen. Turkije bouwde bijvoorbeeld een netwerk aan dammen, waardoor er een stuk minder water richting Irak stroomde. 

60 procent minder water

Iran heeft op haar beurt verschillende waterstromen omgelegd, met gevolgen voor Irak. Volgens de Iraakse regering daalden de waterreserves van het land met 60 procent in 2022 ten opzichte van 2021.

Door de droogte hebben tienduizenden bewoners van de regio hun huizen verlaten. Ze waren afhankelijk van landbouw, maar door het gebrek aan water, is het niet meer mogelijk hun gewassen te kweken.

Europa
Lees ook:
Europa kampt met 'ergste droogte in 500 jaar': zo ziet dat eruit