Lobbyleaks, zo heet het nieuwe meldpunt waar Europarlementariërs terechtkunnen als zij worden belaagd door 'slinkse' lobbyisten. Het meldpunt kan waarschuwingen uitvaardigen en melders van misstanden helpen met een klacht bij het Europees Parlement.
Het parlement worstelt al een tijdje met de onthullingen over omkoping door lobbyisten van landen als Qatar en Marokko, maar Lobbyleaks is in eerste instantie ingegeven door de agressieve lobby van grote internetbedrijven als Google en Amazon tegen de strenge EU-regels die afgelopen jaar zijn aangenomen.
'Wolven in schaapskleren'
'Big Tech' werkte toen niet altijd met open vizier, maar verschool zich bijvoorbeeld achter organisaties die het midden- en kleinbedrijf of start-ups beweerden te vertegenwoordigen. Of ze kochten gericht alle advertenties op die Europarlementariërs en andere betrokkenen op sociale media te zien kregen, zonder dat hun doelwitten daarvan wisten. Het meldpunt is hard nodig, zegt Europarlementariër Paul Tang, die het heeft over 'wolven in schaapskleren'.
Deze 'lobbycowboys' gaan volgens Tang verder dan klassieke lobbyisten uit bijvoorbeeld de financiële sector. Europarlementariërs en hun medewerkers maar ook ambtenaren van de Europese Commissie zijn kwetsbaar voor deze praktijken omdat ze niet kunnen doorzien wie er achter de boodschap zit die op ze wordt afgevuurd.

Transparantie noodzaak
Lobbyen wordt volgens Tang een probleem als het niet meer transparant is, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Wanneer het niet meer duidelijk is wie er lobbyt en met welk belang. Er zijn duistere, verborgen methoden van lobbyen, en die baren ons zorgen."
Het meldpunt moet gaan inventariseren hoe vaak deze vorm van lobbyen voorkomt. Tang zelf had 'Qatargate', de beïnvloeding van Europarlementariërs door Qatar en Marokko, niet verwacht, zegt hij. "In ieder geval niet op die manier. Laten we dus hopen dat het beperkt is. Maar ik kom soms voorbeelden tegen waarbij ik me weleens op mijn achterhoofd krab. Zoals bij de net al genoemde bigtechbedrijven, en ik vraag me ook weleens af wat de crypto-industrie doet. Misschien ten onrechte, maar laten we kijken aan de hand van de meldingen hoe vaak dit gebeurt."

Dit wil Lobbyleaks:
Als Lobbyleaks een geloofwaardige melding binnenkrijgt, kan er een klacht worden ingediend bij het transparantieregister van het Europees Parlement. De overtreder kan dan bijvoorbeeld de toegang tot het parlement worden ontzegd.
Het meldpunt wil ook alarm gaan slaan als het stuit op een schimmige lobby-operatie. Ook hoopt het uit de meldingen lessen te kunnen trekken en zo bij te dragen aan het opstellen van effectievere lobbyregels.
