Ga naar de inhoud
Militaire fabriek

Iran beschuldigt Israël van drone-aanval: 'Klaar om te reageren'

Brand in de Iraanse fabriek na de drone-aanval Beeld © AFP

Iran beschuldigt Israël van de drone-aanval op een militaire fabriek in de buurt van Isfahan afgelopen zaterdagavond. De Iraanse VN-gezant Amir Saeid Iravani schreef in een brief aan VN-baas António Guterres dat Iran klaar is om te reageren.

Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA. Iravani schrijft dat een 'eerste onderzoek suggereerde dat Israël verantwoordelijk was' voor de aanval. Volgens Teheran zijn er geen slachtoffers gevallen of ernstige schade veroorzaakt door de aanval.

'Resoluut reageren'

"Iran behoudt zich het legitieme en inherente recht voor om zijn nationale veiligheid te verdedigen en resoluut te reageren op elke dreiging of wangedrag van het zionistische regime, waar en wanneer het dit nodig acht", zegt Iravani verder in de brief, verwijzend naar de Israëlische regering. "Deze actie van het zionistische regime druist in tegen het internationale recht."

Iran heeft aartsvijand Israël in het verleden beschuldigd van het plannen van aanslagen op Iraans grondgebied. Israël heeft eerder gezegd bereid te zijn Iraanse doelen aan te vallen als diplomatie de nucleaire programma's van Teheran niet kan beteugelen, maar geeft geen commentaar op specifieke incidenten.

Iran
Lees ook
Iran beschuldigt prins Harry van het plegen van oorlogsmisdaden

Uraniumverrijkingsprogramma

Bij de aanval op de fabriek, gelegen in het midden van het land, werd volgens het Iraanse ministerie van Defensie één drone vernietigd door een luchtafweersysteem. Twee andere drones ontploften. Er was alleen schade aan het dak van de fabriek, waar volgens persbureau IRNA munitie wordt gemaakt.

In de provincie Isfahan bevinden zich ook nucleaire locaties, waaronder Natanz, de belangrijkste locatie van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma. Er zijn de afgelopen jaren een aantal explosies en branden geweest rond Iraanse militaire, nucleaire en industriële locaties.

Bekijk ook - Parmida is bang dat ze terug moet naar Iran: 'Niemand is daar veilig'

02:33
Er is grote onrust onder Iraanse vluchtelingen in ons land. Ze zijn bang dat ze terug moeten naar Iran, zelfs nu het regime daar ongenadig hard optreedt tegen demonstranten die meer vrijheid eisen.