Ga naar de inhoud
In Noorwegen

Gevluchte Wagner-commandant zegt 'sorry' voor zijn rol in oorlog

Oud-Wagner-commandant Andrej Medvedev. Beeld © Dagbladet

Een gevluchte oud-commandant van het Russische huurlingenbedrijf Wagner, Andrej Medvedev, heeft spijt dat hij in Oekraïne heeft gevochten. In een interview vanuit Noorwegen zegt hij dat veel mensen hem als een 'schurk, crimineel of moordenaar' beschouwen.

"Ik wil nogmaals mijn excuses aanbieden", vertelde Medvedev aan persbureau Reuters. "Hoewel ik niet weet hoe het zal worden ontvangen, wil ik zeggen dat het vechten in Oekraïne me spijt."

Asiel aangevraagd

De 26-jarige Russische Medvedev stak halverwege vorige maand de Russisch-Noorse grens over. Na zijn aankomst in Noorwegen, waar hij politiek asiel aanvroeg, gaf hij ook al een interview, waarin hij vertelde dat hij getuige was van oorlogsmisdaden. Bekijk dat gesprek hier:

Russische commandant vlucht naar Noorwegen: 'Ze executeerden gevangenen'

03:46
De Russische commandant is vanuit Rusland de grens met Noorwegen over gevlucht. Hij diende bij de beruchte Wagner Groep, die ook actief is in Oekraïne.

Medvedev zegt tegen Reuters dat hij zich uitspreekt zodat 'de daders worden gestraft' voor hun misdaden in Oekraïne. Zo zegt hij getuige te zijn geweest van het neerschieten van twee mensen die niet wilden vechten. De executies zouden zijn gebeurd in het bijzijn van pas gerekruteerde huurlingen.

Voor hem gevochten

Het is onduidelijk of het beruchte huurlingenbedrijf Wagner Medvedev net als andere gedetineerden heeft gerekruteerd uit de gevangenis. Wagner-baas Jevgeni Prigozjin heeft bevestigd dat Medvedev voor hem heeft gevochten.

Prigozjin beschuldigde de gevluchte commandant ook van mishandeling van gevangenen, iets wat de advocaat van Medvedev ontkent. Over zijn deelname aan Wagner zegt Medvedev nu dat het 'geen slimme beslissing was'. 

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: Russisch offensief begint 24 februari, rond verjaardag invasie

Medvedev mag voorlopig in Noorwegen blijven. Wel wordt hij door de Noorse politie ondervraagd omdat hij mogelijk getuige was van mensenrechtenschendingen door Wagner in Oekraïne. 

Wagner Groep

De Wagner Groep is met huurlingen actief in meerdere landen, waaronder Oekraïne, Syrië en landen in Afrika. De groep heeft nauwe banden met het Kremlin in Moskou. Tal van landen huren particulieren in voor beveiligingstaken of voor de strijd tegen vijanden.

Huurlingen nemen in ruil voor geld veel risico's en gaan zo veel mogelijk discreet of in het geheim te werk. Ze worden ook vaak ingehuurd voor gevaarlijke klussen waarbij mogelijk veel verliezen vallen.

Dit
Lees ook
Dit beruchte huurlingenleger helpt Russen aan zeldzame terreinwinst