Ga naar de inhoud
Na lange traditie

Australië verandert briefgeld en beeldt koning Charles niet af

Nu is de overleden Britse koningin Elizabeth II te zien op het Australische 5 dollar biljet. Beeld © Australische centrale bank

Hij mag dan misschien het staatshoofd van Australië zijn, de Britse koning Charles zal nooit te zien zijn op een Australisch bankbiljet. Traditiegetrouw staat het Britse staatshoofd op het Australische 5-dollarbiljet, maar de centrale bank in het land heeft vandaag laten weten dat te veranderen.

Nieuwe bankbiljetten in Australië krijgen niet langer een afbeelding van een Britse koning of koningin, meldt de Australische centrale bank. Nu nog is op het 5-dollarbiljet de overleden Britse koningin Elizabeth II te zien, maar haar opvolger koning Charles zal nooit op een Australisch bankbiljet verschijnen.

'Sensationeel besluit'

Australische media spreken van een 'sensationeel besluit'. Koning Charles is staatshoofd van Australië en zijn moeder was sinds 1966 op Australische bankbiljetten te zien. Haar vader, koning George V, was vanaf 1923, honderd jaar geleden, de eerste Britse monarch die op een Australisch biljet verscheen.

Het nieuwe 5-dollarbiljet, dat nog ontworpen moet worden, zal in plaats van de Britse koningshuisleden de 'cultuur en geschiedenis van de eerste Australiërs' eer aandoen, meldt de centrale bank.

Kan nog even duren

Het kan nog enkele jaren duren voordat het nieuwe bankbiljet in omloop is. In de tussentijd blijft het huidige biljet met koningin Elizabeth II bestaan.

In Australië wordt wisselend op het nieuws gereageerd. De leider van de oppositie, Peter Dutton, spreekt van een 'onnozele' wijziging die hij wijt aan 'woke'-denkers.  

Koning
Lees ook:
Koning Charles benoemd tot staatshoofd Australië