Ga naar de inhoud
1 jaar oorlog

Oekraïne: Russisch offensief begint 24 februari, rond verjaardag invasie

Defensieminister van Oekraïne, Oleksi Reznikov. Beeld © EPA / Ronald Wittek

Oekraïne verwacht dat Rusland eind deze maand een nieuw militair offensief begint. Volgens Oleksi Reznikov, de Oekraïense minister van Defensie, begint de Russische aanval op 24 februari, rond de eerste verjaardag van het begin van de oorlog.

Reznikov sprak zijn vermoeden uit tijdens een bezoek aan Frankrijk op de Franse televisie. De Russen zullen op 24 februari iets gaan proberen, zei de bewindsman. Deze dag ligt ook dicht bij de Dag van de verdedigers van het vaderland, op 23 februari, waarop de militairen van het land geëerd worden.

In het laatste kwartaal van 2022 moesten de Russen in het oosten van Oekraïne behoorlijk wat terrein prijsgeven, maar de wereld houdt al maanden rekening met een opleving van het geweld.

Hopen op F-16 straaljagers

Rusland begon in september met een mobilisatie voor de strijdkrachten. Moskou zegt inmiddels 300.000 man te hebben gemobiliseerd voor de oorlog. Reznikov denkt echter dat Rusland zeker 500.000 soldaten heeft gerekruteerd. "Als we de troepen aan de grenzen zien, zijn het er volgens onze inschattingen veel meer. We onderschatten onze vijand niet."

Oekraïne hoopt nog steeds dat de westerse bondgenoten gevechtsvliegtuigen gaan leveren, ondanks dat de Amerikaanse president Biden tegen het sturen van F-16 straaljagers is. "Het is een nee voor vandaag, niet voor morgen", zei de defensieminister. Hij houdt er rekening mee dat de Verenigde Staten van gedachten veranderen.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne is 'in feite' al NAVO-lid volgens minister van Defensie

Oekraïense inlichtingenbronnen schatten dat er op dit moment ongeveer 320.000 Russische militairen in de door Rusland bezette en opgeëiste Oekraïense gebieden zijn.

Volgens Reznikov zal Oekraïne de frontlijn in het oosten versterken en zich voorbereiden op een tegenoffensief. "Ik geloof dat 2023 het jaar van onze militaire overwinning kan zijn." Hij voegde eraan toe dat de Oekraïense troepen niet het initiatief zullen verliezen dat ze de laatste maanden hadden opgebouwd.

'Poetin wil heel Oekraïne'

Hij was in Frankrijk om wapensystemen te kopen die het luchtruim verdedigen tegen raketten en vijandige drones.

NAVO-chef Jens Stoltenberg zegt nog altijd te vrezen dat Rusland niet alleen de Oost-Oekraïense regio Donbas wil veroveren, maar het hele land. "Ze kopen actief nieuwe wapens en munitie, ze schroeven de eigen wapenproductie op en halen ze uit andere autoritair geleide landen als Iran en Noord-Korea. En bovenal, we zien niet dat Poetin zijn doelstelling om het buurland totaal te controleren heeft gewijzigd."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne bedankt Nederland voor vriendschap met gelikt filmpje