Ga naar de inhoud
'Terreur en straffeloosheid'

VN wil onderzoek naar oorlogsmisdaden Wagner-groep in Mali

Wagner-baas Jevgeny Prigozjin, foto ter illustratie Beeld © ANP / SIPA USA / Editorial

De Verenigde Naties (VN) willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Mali. Die zouden sinds 2021 worden gepleegd door regeringstroepen en de Wagner-groep, een Russisch huurlingenleger.

De VN spreekt van 'een klimaat van terreur en straffeloosheid'. Onderzoekers van de VN vangen geluiden op over 'verschrikkelijke' executies en massagraven.

Ze hebben aanwijzingen dat troepen van het Malinese leger en Wagner in maart 2022 in een paar dagen honderden mensen van een minderheid hebben geëxecuteerd in een plaats in het midden van Mali. 

Oud-commandant
Lees ook:
Oud-commandant Wagner-groep gevlucht naar Noorwegen

De strijdkrachten zouden zich ook schuldig maken aan marteling, verkrachting en ander seksueel geweld. In de gebieden waar gevochten wordt, vinden daarnaast verdwijningen, ontvoeringen en plunderingen plaats.

Oekraïne 

De Wagner-groep is ook actief in de oorlog in Oekraïne en staat bekend als meedogenloos. De Verenigde Staten spreken bijvoorbeeld van wijdverbreide wreedheden en het schenden van mensenrechten.

Het Witte Huis heeft het huurlingenleger daarom onlangs bestempeld als internationale criminele organisatie. De Wagner-groep heeft officieel niets te maken met het Kremlin, maar volgens Washington is die nauw betrokken bij het buitenlands beleid van Moskou.

Bekijk ook: Dit is het geheime huurlingenleger van Poetin

07:27
In militaire kleding en met zware wapens vechten leden van de geheimzinnige Wagner Groep voor Rusland in de oorlog met Oekraïne.